Het centrum van Stampersgat in 1913.
Het centrum van Stampersgat in 1913. Foto: Onbekend

Heemkundekring Parel aan de Welen viert 40-jarig bestaan met jubileumweekend

Sport en vereniging

STAMPERSGAT - In 1980 werd in Stampersgat de Samenstichting opgericht, met als doel de samenleving van Stampersgat te verrijken met meer culturele en sportieve verenigingen. 

In de loop van 1980 was er een driemanschap dat zich bezig wilde gaan houden met heemkundige zaken te weten: Jack Theunisse, Antoon van Aken en Piet van Aken. 25 november 1980 werd besloten gezamenlijk met Oud Gastel een heemkundige kring op te richten. April 1981 leidde dit tot de oprichting van de heemkundige kring Stampersgat-Oud Gastel.

In 1985 ontstond er  in Stampersgat een sterke behoefte aan een eigen heemkundekring en op 11 december 1985 was de oprichtingsvergadering van de Heemkundige kring Stampersgat.

We bestaan sinds 1981. Dat was vorig jaar 40 jaar. Door de coronaperikelen leek dat ons niet zo’n geschikt moment om een feestje te houden. Nu het wat beter gaat willen we toch alsnog dit heugelijke feit onder de aandacht brengen. Hierbij is gedacht aan een jubileumweekend op 19 en 20 november in de bovenzaal en de huiskamer van Dorpshuis De Steiger. De 19e is er een receptie voor genodigden af te sluiten met de opening van de tentoonstelling 40 jaar heemkundekring  “Parel aan de Welen”, Stampersgat.  De 20e is dan de tentoonstelling geopend voor alle belangstellenden van heinde en verre, waarbij we hopen dat men in grote getalen komt.

U kunt dan gelijk kennis maken met onze nieuwe voorzitter. De tentoonstelling geeft in de vorm van foto’s, films, boeken, bidprentjes en allerlei krantenknipsels een idee van waar wij ons als heemkundekring mee bezig houden. Zelfs voor veel ,oudere, Stampersgatters zal het nog verrassend zijn hoeveel van het dorp zij nog helemaal niet weten. Voor de nieuwe Stampersgatter is het een mooie gelegenheid om met ons dorp, zijn geschiedenis en zijn inwoners kennis te maken.

Door, de hiervoor genoemde, presentaties van oude films en foto’s verwachten we ook een hoop (h)erkenning en waarschijnlijk discussie over namen en plaatsen op foto’s en films. Dus gewoon een must om deze tentoonstelling te bezoeken. Fijn is dat we voor deze tentoonstelling kunnen beschikken over nieuwe presentatieborden, een product van NOVO packaging & warehousing, dat de borden in de vorm van sponsoring heeft geschonken.

Jubileumweekend

Om het jubileum wat extra luister bij te zetten hebben we een prijsvraag op facebook gezet. Hierbij is de hoofdprijs een mand vol streekproducten van onze sponsor Boerderijwinkel Claassen.  Voor de prijsvraag moet men van een drietal foto’s, uit de vorige eeuw, aangeven waar in Stampersgat dit is. Het antwoord op deze vraag kan men dan mailen naar hkstampersgat@gmail.com Voor meer informatie over deze prijsvraag verwijs ik u naar de facebookpagina van de “Parel aan de Welen”. https://www.facebook.com/HKParelaande Welen/

Wij, heemkundekring “Parel aan de Welen”,  wensen u succes met de prijsvraag en hopen u van harte te mogen verwelkomen op onze tentoonstelling 20 november in Dorpshuis de Steiger te Stampersgat. Tot dan.