Damvereniging De Variant wint wederom

OUDENBOSCH - In de vijfde ronde van de nationale damcompetitie (klasse 2D) heeft Damvereniging De Variant uit Oudenbosch een belangrijke overwinning geboekt op het tweede team van Cema / De Vaste Zet uit Geleen.


De Limburgse ploeg stond na vier rondes op de eerste plaats in deze klasse, terwijl De Variant nog moest herstellen van het verlies in de tweede ronde tegen damvereniging Prins Alexander Rotterdam. Na deze vijfde ronde nestelt De Variant zich echter stevig in de top-vijf van het klassement en blijft er zicht op nacompetitie en promotiekansen.

De Variant had op vier borden de betere papieren, maar dat gold ook voor Cema / De Vaste Zet op de overige vier borden. Hans Bomgaars was één van die vier sterkere spelers voor De Variant en speelde op bord 7 tegen Dré Peeters. Hans z’n spel was als vanouds en hij speelde overtuigend naar de overwinning. Daarmee stond De Variant al vroeg in de wedstrijd op een comfortabele 0-2 voorsprong. Die voorsprong werd verder uitgebouwd toen Jan de Wolf uit het niets van Martin van der Hout wist te winnen. Raphaël Martens bracht de stand voor Cema / De Vaste Zet terug naar 2-4 door Franklin Denissen te verslaan.

Ondertussen speelden Mark Klaassen en Martin de Wolf een bloedeloze remise tegen Marcel de Bie en Dieter van Gortel. De doodsteek kwam van Mark de Wolf, die het mocht opnemen tegen Clemens Crucius. In het middenspel plaatste Mark een sluw offer, waarmee hij de korte vleugel van zijn Duitse tegenstander plat legde. Met een sterke doorstoot op het centrum wist Mark de schijf weer snel terug te winnen. Nog geen drie zetten later offerde Clemens een schijf om los te komen op zijn korte vleugel. Die schijf kon hij echter niet meer terugwinnen, waarna Mark koelbloedig naar de overwinning kon spelen: 4-8. Uiteindelijk wist Jan van Beeck het beslissende punt voor De Variant te behalen door een remise tegen Jan Schoenmakers. Jan van Beeck had gedurende de gehele partij de betere papieren, maar wist dat niet in winst om te zetten. Remise was echter genoeg om met een overwinning naar huis te gaan. Daarop besloot Jan Kerkhofs zijn partij tegen Krzystof Jusczak op te geven. Jan had wellicht nog een poging kunnen doen om door te breken naar dam, maar dan zou de kans groot zijn geweest dat hij in overmachtseindspel alsnog kon opgeven. Daarmee werd de eindstand 7-9 en kon De Variant opgelucht huiswaarts keren.

Over twee weken speelt De Variant thuis tegen het derde team van De Waarddammers uit Bleskensgraaf.[n]