Logo van Waterpoort
Logo van Waterpoort Foto: NVT

Bijeenkomst Het landschap van Waterpoort in beweging

ZEVENBERGEN - Ben jij nieuwsgierig naar het ontstaan van het landschap om je heen? En zie je misschien wel kansen deze landschapsverhalen te koppelen aan recreatieve ommetjes of activiteiten? Meld je dan nu aan voor de bijeenkomst ‘Het landschap van Waterpoort in beweging'! 


Maandag 28 november neemt historisch geograaf Karel Leenders ons mee in de fascinerende ontstaansgeschiedenis van het polderland in het Waterpoort gebied. Het polderlandschap van Waterpoort is gevormd door de zee én door de streekbewoners. Je wordt meegenomen in de verborgen verhalen die het landschap ons vertellen. Want waarom zit er ineens een slinger in de weg op verder een rechte dijk? Wie weet dat de grens van Holland ooit bij Zevenbergen liep en dat je dat nog steeds kunt zien? Waar liggen verdronken dorpen en welke drama’s hebben zich daar afgespeeld? We staan in deze bijeenkomst stil bij de verborgen parels van het landschap, waar we anders dagelijks aan voorbij lopen.

De lezing heeft ook het doel om op zoek te gaan naar vormen waarbinnen we deze verhalen kunnen vertellen. Kan de geschiedenis ons helpen met het ontwikkelen van wandelroutes in het gebied? Kunnen verhalen de basis vormen om een streekactiviteit te organiseren? Na de lezing gaan we samen in gesprek om te onderzoeken of de geschiedenis kan leiden tot recreatieve activiteiten of wandelroutes in Waterpoort.

Karel Leenders is een Nederlands historisch-geograaf die gespecialiseerd is in de geschiedenis van het landschap tussen het Hollands Diep en de stad Antwerpen. 

Het gebiedsnetwerk Waterpoort organiseert deze publieksavond geheel gratis voor alle geïnteresseerden in het kader van ‘het Waterpoort jaar van het landschap in beweging 2022'.

Deze bijeenkomst is voor alle inwoners die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Waterpoort en ook voor heemkundekringen, beleidsmakers, recreatieondernemers en dorpsraden.


Programma

18.30 Inloop met koffie; 19.00 Aanvang en welkom door Thomas Zwiers, voorzitter van samenwerkingsverband Waterpoort; 19.15 Start lezing Karel Leenders; 21.15 Interactief ideeën ophalen; Locatie: Gemeentehuis Moerdijk, Pastoor van Kessellaan 15, 4761 BJ Zevenbergen.

Maandag 28 november, 18.30-21.30 uur; Aanmelden kan tot en met 24 november via waterpoort@brabant.nl[n]