Bornhemweg in 1958
Bornhemweg in 1958 Foto: Archief heemkundige kring Br. Christofoor

Jaarboek Heemkundige Kring Br. Christofoor

OUDENBOSCH - De Heemkundige Kring Br. Christofoor is in 1987 opgericht om de geschiedenis van Oudenbosch levend te houden.


De kring doet dat door: Het uitgeven van een jaarboek over het verleden van Oudenbosch; Het inrichten van tentoonstellingen over Oudenbosch in heden en verleden; Het beleggen van avonden over historische thema's; Het organiseren van quizzen; Het verzorgen van excursies naar plaatsen met een rijk historisch verleden.

Binnenkort ontvangen de leden van Br. Christofoor weer het jaarboek van de vereniging. Traditiegetrouw is hierin een aantal interessante onderdelen opgenomen zoals feiten uit Oudenbosch van 100 jaar geleden en Oudenbosch van maand tot maand 50 jaar geleden. 

Naast een aantal eenmalige artikelen is dit jaar in het boek ook ruimte gereserveerd voor artikelen van de nieuwe werkgroep 'straatnamen'. Wat doet deze werkgroep eigenlijk? Sinds oudsher worden straatnamen vaak toegekend op basis van historische feiten of op basis van bekende personen (Burg.Teijssenstraat, Prof. van Ginnekenstraat), op basis van namen van bomen of planten, of op basis van de locatie (Kade, Markt, Spoorstraat ed). De werkgroep straatnamen probeert van alle Oudenbossche straten de herkomst van de naam te achterhalen en te beschrijven. Tevens wordt gezocht naar de historische wetenswaardigheden van de betreffende straat. In willekeurige volgorde wordt geprobeerd jaarlijks tussen de 5 en 10 straten te beschrijven. De bewoners van deze straat worden schriftelijk geïnformeerd over de beschrijving van hun straat. Na opgave van een e-mail adres wordt alle informatie inclusief foto's toegestuurd. Omdat bewoners vaak ook zelf veel informatie hebben wordt hen gevraagd deze met de werkgroep te delen. Leden van de heemkundige kring ontvangen alle beschrijvingen van de werkgroep. Dit jaar via artikelen in het jaarboek 2022, volgende jaren hopen we dit digitaal beschikbaar te kunnen stellen. Het bestuur van de heemkundige kring is druk op zoek naar mogelijkheden om informatie zoveel mogelijk online aan te bieden zodat alle leden bijv. via website foto's en artikelen gemakkelijk kunnen opvragen en bekijken. Natuurlijk wordt gehoopt dat op deze wijze nog meer mensen enthousiast gemaakt kunnen worden voor het werk van de kring en zich zullen aanmelden als lid. Bij de werkgroep straatnamen zijn dit jaar Bornhemweg en Br. Christofoorlaan aan bod gekomen. Deze laatste straat is niet helemaal willekeurig gekozen maar uit respect voor de naamgever van de kring. Nu is men bezig met beschrijvingen van Zandeweg, Groene Woud, Stoofstraat en Watergraaflaan. Heeft u interesse in de beschrijvingen van deze straten of in andere informatie van de heemkundige kring meldt u dit dan via een e-mail naar broederchristofoor@outlook.com.[n]