Activiteiten tijdens een eerdere workshop.
Activiteiten tijdens een eerdere workshop. Foto: nederlands drukkerij museum

ETTEN-LEUR - De Grafische Werkplaats Etten-Leur valt onder de paraplu van het Nederlands Drukkerij Museum en is ingericht om workshops te geven aan mensen, die graag iets op grafisch gebied willen vervaardigen.


Welke workshops te volgen zijn vindt je ook op de site www.grafischewerkplaatsetten-leur.eu. Voor meer informatie stuur een mail naar info@grafischewerkplaatsetten-leur.eu of bel Cees Jochems: 0640494417!

Laurens Janszoon Coster is de naam die wordt toegedicht aan een vijftiende-eeuwse Haarlemse koster, die voornamelijk in Nederland eeuwenlang beschouwd werd als uitvinder van de boekdrukkunst. Tegenwoordig bestaat echter grote twijfel aan het bestaan van het personage Coster en wordt aangenomen dat de Duitser Johannes Gutenberg uit Mainz de uitvinder van de boekdrukkunst geweest is. Hoe dat precies in elkaar steekt kun je zien en horen in dit unieke ambachtsmuseum. Mensen "uit het vak” laten u beleven wat er precies uitgevonden is en door wie. Op een oppervlakte van 250 m2 staan 22 antieke drukpersen en 5 zetmachines, waarvan ieder exemplaar uniek is in zijn uitvoering en toepassing. In de handzetterij en boekdrukkerij is het proces van de boekdrukkunst van begin tot einddoel te volgen. Beleef de bijzondere ervaring om deze machines te zien werken en maak gebruik van de mogelijkheid om zelf enkele oude drukpersen te bedienen en te genieten van een bijzondere museumdag.

Het Nederlands Drukkerij Museum en de Grafische Werkplaats Etten-Leur zijn te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag t/m vrijdag en extra op de zondagen 6 en 20 maart van 13.00 tot 16.30 uur.[n]