Spanning in het PvdA-GroenLinks-kamp.
Spanning in het PvdA-GroenLinks-kamp. Foto: René Mensen

Verkiezingen: Geen grote verschuivingen

ETTEN-LEUR - Er zijn nauwelijks verschuivingen in de gemeenteraad na de verkiezingen van afgelopen woensdag. Winnaars zijn de  VVD, die er een zetel bij krijgt, Het CDA verliest een zetel. Procentueel winnen ONS en D66 terwijl APB, PvdA/GroenLinks en Leefbaar procentueel iets inleveren. Het opkosnt percentage lag bijna 3% lager dan in 2018. "Feitelijk is dat het enige smetje op de avond", gaf Jurgen van Hulst van het CDA aan.  Het APB is nu aan zet voor de vorming van een een nieuw college geven de andere partijen aan.


DOOR KRIJN TEN HOVE


Het komt wat surrealistisch over: wij vieren hier de democratie terwijl we mensen opvangen waarbij aan de andere kant van Europa de democratie door een oorlog wordt afgebroken. Burgemeester Miranda de Vries kon er niet omheen om in haar presentatie van de resultaten van de verkiezingen. Ze had die middag bij het bezoek aan het stemlokaal in het Turfschip meerdere Oekraïense vluchtelingen gesproken die daar opgevangen worden.


Ongeacht welke kandidaat op de kieslijst die je sprak gaf aan dat het een spannende dag was. Een lange dag omdat de laatste voorlopige uitslag pas rond 2.15 uur bekend werd gemaakt. "De uitslag is nu nog voorlopig. komende maandag wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt", aldus De Vries. Een voorlopige uitslag dus die wel wat verassingen kende. Edgar de Jager van de VVD was tevreden. "Als ik kijk naar het landelijke beeld dan hebben wij het met een stijging van een 1 zetel en ruim 2% meer kiezers goed gedaan. Zelfs tegen de landelijke trend in waar onze partijen best wel wat verloren heeft. Ik ben dus wel tevreden." Vertrekkend wethouder Frank Vrolijk ziet dit als een bevestiging van het goede beleid van de afgelopen 4 jaar.


Realistisch beeld

"Een realistisch beeld", zo omschreef Jurgen van Hulst van het CDA het verlies van 1 zetel en bijna 2% van de stemmen. "kijkend naar de landelijke trend van het CDA hebben wij het goed gedaan. Natuurlijk is het jammer maar het is nu eenmaal zo." Ook bij het APB was het percentage iets omlaag gegaan desondanks bleef de partij van Peter van der Wulp de grootste. Hiermee is de partij aan zet als het gaat om het vormen van een coalitie en het schrijven van een bestuursakkoord. En tevens betekent dit de terugkeer van Jean-Pierre Schouw in het gemeentehuis als wethouder.


Op basis van de voorlopige uitslag kan de huidige coalitie door, maar allemaal wijzen ze erop dat er ook nadrukkelijk met ONS gesproken moet worden. "ONS is de tweede partij in de Raad geworden. En de kiezer schuift ze dus nadrukkelijk naar voren", wordt er redelijk unaniem gezegd.  Partijen zijn  heel benieuwd naar wat de partij van Denise Huijbregts wil bereiken. Huijbregts geeft aan "open te staan voor de gesprekken." Oud zeer naar aanleiding van de mislukte gesprekken van 4 jaar terug is wat haar betreft niet aan de orde. De drie grootste partijen hebben gezamenlijk al een meerderheid in de Raad, toch zijn er sommige partijen die opteren voor een 4-partijen college van APB, ONS, CDA en VVD. de enige die hier niet achter kan staan is het CDA "die dit een verkwisting van geld vindt.


Voor de overige partijen Leefbaar, D66 en PvdA/GroenLinks rest vrijwel zeker een nieuwe periode van oppositie[n]