De samenstelling van het Zwanentranenkoor in 2019.
De samenstelling van het Zwanentranenkoor in 2019. Foto: Zwanentranenkoor

Zwanentranenkoor viert 25-jarig jubileum: ‘Nog steeds springlevend!

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR – Het Zwanentranenkoor is opnieuw aan het repeteren. Na twee moeilijke coronajaren komt het oude niveau weer langzaam op gang. Tijd om het 25-jarig jubileum te vieren!

Kasteleinsvrouw Marianne Jongenelis van café De Zwaan richtte het Zwanentranenkoor op. Binnen no time stond er een groep van circa 40 mensen te trappelen om te starten. Zo werd op 30 maart 1997 het Zwanentranenkoor opgericht. Enkele accordeonisten waren snel gevonden en de bekende dirigente Dineke Bicknese was bereid om deze mensen de eerste beginselen van het samen zingen bij te brengen. 

Na een jaar werd Cor van Rooij de vaste dirigent. Hij kwam en zag dat er veel potentie in het gestaag groeiende aantal leden zat. Wat niemand voor mogelijk had gehouden lukte hem. Het koor ging 3 stemmig zingen en wat later zelfs 4 stemmig. Het repertoire werd uitgebreid met modernere Nederlandse liedjes in het populaire genre. 

“Met recht kunnen we zeggen dat Cor het Zwanentranenkoor op de kaart heeft gezet  en ons op zanggebied naar een (voor amateurtjes)hoog niveau bracht.” Helaas werd Cor na 15 jaar ziek en overleed hij. Het koor heeft vele hoogtepunten meegemaakt, zoals het grote jubileumconcert bij het 10-jarig jubileum in een bomvolle Nobelaer en de optredens bij de bekende Etten-Leurse Smartlappenrouet. Op dit moment zijn nog negen leden van het eerste uur actief, net als vier donateurs (oud-leden). Het Zwanentranenkoor is gelukkig nog springlevend. 

Ook is het koor toegankelijk voor iedereen: Kijken bij de repetities kan op iedere woensdag van 20 tot 22 uur in Het Turfschip op de Leur.” Nu wordt het eerst het 25-jarig jubileum gevierd. Op 23 april gaan leden en donateurs op verrassingstocht. Helaas moet men ook een verdrietig bericht delen. “We hebben op 12 maart afscheid moeten nemen van ons oudste lid/donateur Annie de Zwart.”