Werk van Henriette Schalk.
Werk van Henriette Schalk. Foto: Anne-Riet Vugts

Expositie Sogetsu-Ikebana grootheden in Oudenbosch

OUDENBOSCH - Tijdens de kunstexpositie, die van 14 tot en met 22 mei in het Arboretum van Oudenbosch wordt gehouden, zal ongetwijfeld weer veel belangstelling zijn voor de creaties van twee Ikebana-grootheden uit Etten-Leur. Met meer dan een knipoog naar Japan.


Henriette Schalk en Anne-Riet Vugts hebben er weer veel zin om hun nieuwste werken te laten zien.

Henriette: “Ik beeldhouw en doe aan Ikebana. Het liefst mix ik deze twee disciplines tot Sogetsu beelden: Sogetsu Art. Ik heb een voorliefde voor hout maar gebruik hierbij ook graag andere materialen. Dat kunnen zowel natuurlijke als onnatuurlijke aanvullingen zijn. De ene keer is het het materiaal dat mij inspireert tot werken en de andere keer is het een idee. Dat laatste komt vaak vanuit de groep ONS. Die naam staat voor: Ons Nieuw Samenzijn. Dat is een collectief van kunstvriendinnen, die regelmatig bij elkaar komen om elkaar te inspireren en te stimuleren  en die samen kunst gaan bekijken om op die manier de eigen creativiteit een boost te geven. Tevens is het collectief een klankbord voor het eigen werk.”

Anne-Riet Vugts is ook helemaal ‘thuis’ in het Arboretum. “Ikebana betekent voor mij een ontmoeting tussen mens en natuur, het samengaan van het leven in de mens met het leven in de natuur, om gaan met de schoonheid van wat de natuur mij schenkt. Hierdoor ben ik telkens weer geïnspireerd en doe steeds nieuwe ontdekkingen. De wilgentakken en stronken zijn het basismateriaal in mijn werken. Ze vertegenwoordigen oerkracht en souplesse. Een prachtige inspiratiebron.”

De Sogetsu-Ikebana-presentatie wordt gecompleteerd met het werk van Wil Oortman uit Roosendaal.[n]