Zeven kunstenaressen op verkenning in het Arboretum.
Zeven kunstenaressen op verkenning in het Arboretum. FOTO RIA LUIJTEN

Bomen over kunst in het Arboretum

OUDENBOSCH – Elf creatieve vrouwen uit West-Brabant zorgen vanaf komende zaterdag voor een verbroedering van kunst en natuur.


In het prachtige Arboretum van Oudenbosch pakken zij onder het motto ‘bomen over kunst’ uit met hun nieuwste werken. De tweejaarlijkse traditie van het WEI-J-collectief is toe aan de achtste uitgave. De recentste interval heeft langer geduurd dan gebruikelijk. De kunst met een grote K moest voorrang verlenen aan corona met de grote C.  Er zijn hebben ook twee gast-exposanten geselecteerd. Dat zijn de Bredase Thea Kanters(keramiek) en haar stadgenote Jose Jonkers(beeldhouwen).


Maria Jansen uit Oudenbosch ging voor keramiek naar Jose van der Valk in Zevenbergen, terwijl ze beeldhouwen en tekenen aan het IKO in Hoogstraten in haar creatieve bagage kreeg. Margreet Jansen komt ook uit Oudenbosch. Ze volgde lessen in keramiek, schilderen, weven en beeldhouwen. Deels aan de Academie voor Schone Kunsten in Hoogstraten. Sjan van der Made uit Klundert is altijd creatief geweest met hamer, beitel en zaag.  Nel Lauwerijssen-Verstraten maakt sinds 1985 keramiek en dat doet ze tegenwoordig in haar atelier H 4 aan de Leurse Havenkom. Ook Monique Wauters is klaar om in de koepelstad op haar eigen manier de show te stelen. “Mijn fantasie ziet in en maakt van alledaagse voorwerpen iets anders dan waarvoor ze in feite bedoeld zijn. Ook schijnbaar waardeloos materiaal ondergaat een metamorfose. Jeanne Gobbens komt eveneens uit Etten-Leur en is beeldend kunstenaar, die haar opleiding keramiek en beeldhouwen volgen op het IKO in Hoogstraten. De Sogetsu-Ikebana-grootheden komen ook naar Oudenbosch. Henriette Schalk en Anne-Riet Vugts komen met hun nieuwste werken. Henriette: “Ik beeldhouw en doe aan Ikebana. Het liefst mix ik deze twee disciplines tot Sogetsu beelden: Sogetsu Art. " Anne-Riet Vugts : “Ikebana betekent voor mij een ontmoeting tussen mens en natuur, het samengaan van het leven in de mens met het leven in de natuur, om gaan met de schoonheid van wat de natuur mij schenkt. De Sogetsu-Ikebana-presentatie wordt gecompleteerd met het werk van Wil Oortman uit Roosendaal. Zij is na een zijstapje terug bij haar eerdere kunstliefde. Jose Jonkers is een maker, beeldhouwer en installatiekunstenaar. “Diverse materialen inspireren me om sculpturen en installaties te bouwen, die de schoonheid van de natuurlijke wereld weergeven." Thea Kanters studeerde in 1985 af aan de Academie Beeldende Vorming in Tilburg. Haar specialisatie is keramiek. “Mijn keramische beelden zijn hol opgebouwd, geglazuurd en hoog gestookt, waardoor ze ook geschikt zijn om buiten geplaatst te worden.

De achtste WEI-J-expositie staat ook in het teken van een hommage aan Wil Luijten.. Ze benaderde in 2007 , dus vijftien jaar geleden, haar mede-cursisten aan de IKO-kunstinstituut in Hoogstraten. Om gezamenlijk te laten zien wat de studiejaren in Belgie  hadden opgeleverd. Helaas is ze bijna drie jaar geleden plotseling ontvallen..  Nabij de werkschuur van het Arboretum, waar de officiele opening van de expositie is, komen vier marmer-kunstwerken van Wil. De tentoonstelling is van zaterdag 14 tot en met zondag 22 mei aanstaande. Op beide zondagen van  twaalf tot vijf uur, op de beide zaterdagen, op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van half twee tot half vijf.  De officiele opening is zondag 15 mei om twee uur door Kees Maas en wordt omlijst met muziek van The Ferrymen.[n]