Een Heidelberg degelpers, 1960
Een Heidelberg degelpers, 1960 Foto: nederlands drukkerij museum

Nederlands Drukkerij Museum extra geopend

ETTEN-LEUR – Deze maand is het Nederlands Drukkerij Museum, gevestigd op Leeuwerik 8 te Etten-Leur, op 2 extra zondagen geopend, namelijk 12 en 26 juni.


Op de begane grond van de langgevelboerderij is de drukkerszaal en het oude drukkerijtje te bewonderen. In de grote drukkerszaal werken alle drukpersen en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken op een 200 jaar oude drukpers. Blikvanger in deze zaal is de houten drukpers uit 1760, afkomstig van het Noordbrabants Museum. Het bijzondere van dit uniek museum is dat werkelijk alle facetten van het oude, ambachtelijke boekdrukvak te zien zijn en men zich er kan verbazen over het feit dat het allemaal begon in 1445 met de uitvinding van een losse loden letter door Johannes Gutenberg. U kunt dit ook zien in 'het oude drukkerijtje' uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.

Mensen 'uit het vak' leiden u rond en vertellen alles over hoe vroeger een afdruk tot stand kwam.

Op de bovenverdieping is de tentoonstelling “Jan van den Brink, Bevlogen Kunstenaar”  te bewonderen. De tentoonstelling is te bezichtigen tegen de normale entreeprijs. Deze tentoonstelling is een chronologisch overzicht van het werk dat Jan van den Brink maakte gedurende zijn carrière. Van den Brink hanteerde verschillende technieken, variërend van potlood, pen, lino tot acryl.

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag en op 12 en 26 juni, telkens van 13.00 uur tot 16.30 uur.

Meer informatie over activiteiten is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu.[n]