Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

Vierdaagse Etten-Leur 2022 verloopt zonovergoten voor deelnemers en publiek

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - Vorige week van maandagavond t/m donderdagavond liepen ruim 3000 officieel ingeschreven, vooral jeugdige wandelaars, vergezeld door meer dan 3500 begeleiders de 58e avond wandelvierdaagse in Etten- Leur. De jongste deelnemer was pas 2 jaar en de oudste was al 80 jaar. Waar vroeger een kruisje met daarop een cijfer voor het aantal malen dat een deelnemer meegelopen heeft, uitgereikt werd, werden dit jaar medailles uitgereikt. Eén deelnemer liep voor de 26e maal mee. Op donderdagavond werden de lopers feestelijk tijdens een defilé over de Markt en Oude Bredaseweg onder enorme publieke belangstelling ingehaald.

Ten gevolge van de Corona uitbarsting vond de avondvierdaagse in 2020 en 2021 geen doorgang. De voorzitster van de organiserende stichting, onderdeel van atletiekvereniging Achilles, Annie Dirks, is lovend over al het werk dat haar team van Sjaak, Hans en Jozef verzet heeft om iedere avond weer de afstanden 3-5-10-15 en 25 kilometer van start te laten gaan. Dit ging uiteraard niet zonder de hulp van een veertigtal vrijwilligers en verkeersregelaars, hoewel “Ik me vergist heb in de grote moeite die het gekost heeft om voldoende vrijwilligers bij elkaar te krijgen; ook in het organiserend comité zouden we nog wat wapperende handjes kunnen gebruiken, kortom meld je aan!” Dit jaar werd de 58e editie van de Etten-Leurse avondvierdaagse gelopen. Het was de achtste keer dat Achilles de organisatie voor haar rekening nam. 

Afstanden

Op maandag, dinsdag en woensdag werd gestart vanaf sportpark de “Lage Banken” voor diverse afstanden. De witte route ging over 3 kilometer, de groene over 5 kilometer en de lopers van de rode route liepen 10 kilometer. De lopers van deze afstanden kregen iedere avond een stempeltje op de deelnemerskaart. Een volle kaart gaf donderdagavond recht op een medaille of kruisje. De lopers van de 15 en 25 kilometer liepen de routes door de Etten-Leurse buitendreven via de GPS. Overigens liepen er slechts 6 deelnemers de 15 kilometer en slechts een diehard de 25 kilometer. Reden voor de organisatie om te overwegen of deze afstanden volgend jaar nog opgenomen moeten worden. 

De enige deelnemer op de 25 kilometer was Martin Krielaart uit de Alblasserwaard. Gemiddeld deed hij iedere avond ruim 4 uur over zijn afstand, “Het was dit jaar wel onwijs warm zeg!” Iedere dag vertrok Martin om 3 uur aan zijn wandeltraject, om zo rond 7 uur te finishen. Hij zag deze avondvierdaagse als een training voor zijn 14e deelname aan de Nijmeegse vierdaagse, waar hij in vier dagen iedere dag 40 kilometer wandelt. De afgelegde routes vond hij mooi maar het waren wel erg lange stukken. “Het zouden mooie fietsroutes zijn.”

Defilé op donderdagavond

Op deze laatste avond startten alle afstanden vanaf de Oude Bredaseweg vanonder de grote startboog. De basisscholen vertrokken met hun begeleiders vanuit het Oderkerkpark. De routes waren zodanig samengesteld dat alle lopers en hun begeleiders vanuit het winkelcentrum tussen half acht en negen uur in een aaneengesloten sliert door een talloos opgekomen publiek van ouders, opa’s en oma’s en het volledige college van B&W hun ereronde als defilé over Markt en Oude Bredaseweg liepen. Veel van de begeleidende ouders hadden zich sportief en modieus gekleed om evenals hun kroost te kunnen genieten van de vele loftuitingen van het publiek langs de dranghekken. 

Burgemeester Miranda de Vries en jeugdburgemeester Isabella Leppens en de Etten-Leurse wethouders deelden enthousiast ‘high fives ‘aan de deelnemers uit. De lopers werden de laatste kilometer vergezeld door een tweetal tamboer- en fanfarekorpsen. Langs de Via Gladiola stonden vijf blaaskapellen hun longen uit het lijf te blazen om de dappere lopertjes te verwelkomen. Veel van hen hoorden dat echter niet, ze waren teveel in beslag genomen door de snoepzakken, bloemen en ijsjes die ze van hun fans kregen. In het Oderkerkpark kregen ze hun medailles om gehangen, vier mooie, maar warme avonden zaten er voldaan op.

Afbeelding