De poster met sonnetten, zoals het bewaard wordt in Oxford.
De poster met sonnetten, zoals het bewaard wordt in Oxford. Foto: herbert kats

Nederlands Drukkerij Museum extra geopend

ETTEN-LEUR - De bijzondere band tussen William Shakespeare, Oxford en Etten-Leur. Vierhonderd jaar na de dood van William Shakespeare daagde de fameuze Bodleian Library uit Oxfort wereldwijd drukkers uit om  Shakespeare’s sonnetten op originele wijze te eren.


De Etten-Leurse grafici Wim Görtemöller en Rien van Heck, beiden vrijwilliger van het Nederlands Drukkerij Museum, namen onder leiding van de Antwerpse letter-expert Patrick Goossens die handschoen op. Hun vakmanschap resulteerde in een hand-gezette poster, die sinds 2016 onderdeel is van de collectie in de Oxfordse bibliotheek. ‘The Bod’ is één van de oudste bibliotheken van de wereld en beheert meer dan dertien miljoen printstukken; van oeroude boekwerken tot moderne prints. Die staan voor onderzoeksdoeleinden ten dienste van wetenschappers. Wie de archieven wil raadplegen moet zich vooraf accrediteren en als onderdeel daarvan een 500 jaar oude verklaring hardop voorlezen. Traditie, heet dat. De door Görtemöller en Van Heck vervaardigde print maakt nu deel uit van deze immense verzameling. En niet als een vrij anoniem item, maar als een stuk dat door de Oxfordse hoofddrukker Richard Lawrence hooglijk wordt gewaardeerd. ,,Wij kennen het werk van Rien en Wim’’, verzekert hij. ,,Ik heb zelf ook een exemplaar.’’ Om die woorden kracht bij te zetten showt hij de poster op een van de tafels in zijn werkplaats. Die ligt vlakbij het door toeristen overspoelde historische bibliotheekgebouw, dat ook als filmlocatie diende voorde  Harry Potterfilms en detectiveseries als Lewis en Endeavour.


Drukkerijmuseum

Op de begane grond van de langgevelboerderij is de drukkerszaal en het oude drukkerijtje te bewonderen. Mensen 'uit het vak' leiden u rond en vertellen alles over hoe vroeger een afdruk tot stand kwam. 

Op de bovenverdieping is de tentoonstelling 'Jan van den Brink, Bevlogen Kunstenaar' te bewonderen. Deze tentoonstelling is een chronologisch overzicht van het werk dat Jan van den Brink maakte gedurende zijn carrière. Van den Brink hanteerde verschillende technieken, variërend van potlood, pen, lino tot acryl.

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag- t/m vrijdagmiddag en op zondag 3 juli van 13.00 uur tot 16.30 uur.[n]