Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

Bea Rokx opent nieuwe minibieb aan Hobodreef

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR, In de wijk de Grauwe Polder is sinds zondag 19 juni een nieuwe mini bibliotheek gevestigd. Om precies te zijn aan de Hobodreef 166 (hoek Hobodreef-Grauwe Polder). In hun voortuin heeft Bea Rokx-Holt samen met haar man Peter een prachtig huisje gezet waarin naar hartenlust naar een leuk boek gezocht kan worden, boeken geruild kunnen worden of boeken gedoneerd kunnen worden en dit allemaal gratis, voor niets.

Wie kent ze niet, de aardbeienautomaten, de onbemande fruit- en groentestalletjes langs de weg bij boerderijen, waar je zelf je fruit kunt meenemen en het verschuldigde geld in een potje kunt stoppen. De boeren hebben alle vertrouwen in de eerlijkheid van hun passerende klanten. Sinds medio juni is er aan de Hobodreef een variant op deze onbemande stalletjes geplaatst: ‘Bea’s MiniBieb’ niet voor fruit en groenten maar voor een grote diversiteit aan boeken.

Het idee 

Bea Rokx-Holt is al van jong af aan een fanatiek lezer, volgens haar zus “las ze alles wat los en vast zit” In haar huis staat dan ook een tot in alle hoeken gevulde boekenkast. Een mooie eigenschap van Bea is, dat ze geen boeken kan weggooien. Daarom liep ze al enige tijd rond met het idee om een minibieb in haar voortuin te willen plaatsen. Haar echtgenoot Peter was niet zo enthousiast voor dit idee, maar tegen de tijd dat Bea jarig zou zijn vertelde Peter haar dat hij een speciaal cadeau voor haar zou willen maken. Op internet had hij een bouwtekening van een mooie minibieb gevonden. “Aangestoken door mijn enthousiasme gingen we beiden aan de slag met hout, schroeven, scharnieren en verf en uiteindelijk na ruim vier weken knutselen stond de minibieb in onze voortuin. Uiteraard was ik apetrots en reuzeblij!”

Uitleen-ruil-neem mee idee

Elke 2 weken wisselt Bea de collectie boeken in de MiniBieb. Uiteraard hoopt ze dat veel voorbijgangers de weg naar haar MiniBieb gaan vinden om zelf een boek te ruilen voor een boek uit eigen collectie, of een boek terugplaatsen als het uitgelezen is om een ander boek mee te nemen. Ook is het mogelijk om eigen boeken aan de MiniBieb te doneren (ze moeten er natuurlijk wel goed uitzien). Het is echter niet de bedoeling dat er dozen vol ouwe meuk bij mijn voordeur gedumpt gaan worden, dan schiet de MiniBieb zijn doel voorbij. Het is de bedoeling, dat in Bea’s MiniBieb boeken van allerlei genres te vinden zijn, van romans van hedendaagse auteurs, tot kook- en reisboeken; van kinder- en stripboeken tot computerboeken, kortom allerlei boeken zullen er welkom zijn. Het moet een continue wisselcollectie worden. Er ligt zelfs een gastenboek in de MiniBieb

Gastenboek

In het gastenboek mag iedereen zijn of haar opmerkingen over de MiniBieb maken, het helpt Bea om haar droom nog beter te kunnen realiseren. Het is zelfs mogelijk om bepaalde leeswensen via het gastenboek kenbaar te maken, zodat iemand anders misschien in de toekomst juist dat ene gezochte boek in de MiniBieb kan leggen. Het is eigenlijk een soort communicatieboek tussen de gebruikers van de bieb. Zo was er onlangs een boekje over Garfield uitgeleend en toen het na een week weer terug was stond er in het gastenboek een opmerking dat het zo’n leuk boekje was. Doordat het in het gastenboek stond heb ik nadien nog meer Garfield boeken in de bieb kunnen leggen.”

Succes

“Ik hoop dat Bea’s gratis MiniBieb aan zal slaan bij mensen die graag lezen. Als ik zie dat er regelmatig aanloop is en dat er tussen de boeken gerommeld en gezocht is, dan vind ik het een succes. Misschien dat ik in de toekomst ruimte ga creëren voor puzzels die geruild kunnen worden, ook denk ik er al aan om – als het mogelijk is en als ik er genoeg heb- plantenstekken bij de bieb te leggen.”[n]