De meeste aanbieders van huishoudelijke hulp gaan mee over.
De meeste aanbieders van huishoudelijke hulp gaan mee over. Foto: Popartic

Huishoudelijke hulp in gemeente Etten-Leur gaat op de schop

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR – De huishoudelijke hulp voor Etten-Leurse cliënten met een indicatie gaat op de schop. Dat meldt het gemeentebestuur. Vanaf 1 oktober treden nieuwe overeenkomsten met aanbieders van huishoudelijke hulp in werking. Niet alle aanbieders gaan mee over. Dat betekent dat een klein deel van de Etten-Leurse cliënten een andere zorgaanbieder en een nieuwe huishoudelijke hulp krijgt. 

Cliënten kunnen ook in oktober zelf kiezen van welke aanbieder zij huishoudelijke hulp willen. “Hierin hebben zij keuzevrijheid. Het uitgangspunt is inderdaad dat cliënten hun vertrouwde hulp behouden. Mocht een hulp bijvoorbeeld overstappen naar een andere aanbieder, dan zien wij in de praktijk vaak dat de cliënten met de hulp mee overstappen. Maar dit is en blijft de keuze van de cliënt. Het overstappen zelf is geen probleem”, legt een gemeentewoordvoerster uit. 

Overstap

Een overstap gebeurt daarnaast altijd in overleg met de cliënt. Hierbij maakt de gemeente ook afspraken. “De realiteit is alleen wel dat we inderdaad te maken hebben met een krapte op de arbeidsmarkt. Mocht dit gevolgen hebben voor een cliënt, dan vindt daar altijd afstemming over plaats met de betreffende cliënt”, benadrukt de gemeentewoordvoerster. 

Grip houden

Aanbieders die zich dit keer niet hebben ingeschreven zijn Impegno en Zeelandcare. Impegno heeft ervoor gekozen om de huishoudelijke ondernemingstak onder te brengen bij Tzorg. Deze partij heeft wel een nieuw contract afgesloten met de gemeente Etten-Leur. De aanbesteding voor huishoudelijke hulp is inmiddels afgerond. In april maakte de gemeente de gunningen bekend. 

Voor de aanbesteding werkte Etten-Leur samen met buurgemeenten Halderberge, Moerdijk, Rucphen en Zundert. Samen willen zij de huishoudelijke hulp nog beter maken, maar ook passender bij de ondersteuningsbehoefte van de cliënten. Belangrijk is om goede ondersteuning te blijven bieden, maar ook om de kosten beheersbaar te houden. Het aantal cliënten dat gebruik maakt van huishoudelijke hulp blijft namelijk stijgen. Ook neemt de complexiteit van de zorg toe. Daarnaast willen de gemeente grip houden om bij te kunnen sturen waar nodig. 

Zelfredzaamheid bevorderen

Vanaf oktober werkt de gemeente ook met cliëntperspectieven. Voor cliënten verandert er in de praktijk weinig, maar de gemeente gaat wel meer als voorheen kijken hoe iemand zelf zoveel mogelijke huishoudelijke taken kan blijven doen of die later weer op kan pakken. Men werkt daarna weer terug naar zelfredzaamheid. Bij stabilisatie gebeurt dit niet. Hierbij is sprake van langdurige behoefte aan hulp, omdat er bij de cliënt geen herstel te zien is en er ook geen hulp is te verwachten van familie, vrienden of buren. 

Abonnementstarief

Landelijk zien gemeenten de vraag naar huishoudelijke hulp toenemen. Sinds een paar jaar geldt er een maximaal abonnementstarief voor deze Wmo-hulp van 19 euro per maand. Daardoor maken ook huishoudens met hogere inkomens gebruik van deze hulp wat mede zorgde voor een forse toename van deze hulp.