Maxim Visser en Julia Beenakker, nieuwe bewoners
Maxim Visser en Julia Beenakker, nieuwe bewoners Foto: Yvonne Vermeulen

Nieuwe en oude bewoners zoeken verbinding bij Rock

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

Tot de eerste bewoners van appartementencomplex Rock behoren Maxim Visser (22) en Julia Beenakker. Zij gaan hier voor het eerst samenwonen. 

Maxime komt oorspronkelijk uit Oosterhout en Julia uit Breda. “Ik wilde al sinds mijn achttiende op mezelf, maar zonder inschrijftijd is dat heel moeilijk,” vertelt Maxime in zijn spiksplinternieuwe lege appartement. “Maar we hadden veel geluk en zijn ingeloot voor deze woning. Nu kunnen we een paar jaar vooruit.” 

In de woonkamer liggen de eerste pakketen laminaat al klaar net als een verzameling verfbenodigdheden. “Maar het meeste ligt nog bij onze ouders,” lacht Julia. Die daarna begint op te sommen wat bij welke ouders in de woonkamer opgeslagen staat. Ook op de vraag hoe het appartement wordt ingericht moet duidelijk Julia antwoorden, Maxim wijst alleen. “Daar komt de bank.” Julia: “Alle meubels zijn al besteld. Dat is wel belangrijk in deze tijd met de lange levertijden,” vertelt Julia. De verhuizing staat op de planning voor de eerste week van augustus. “We hebben gelukkig lieve ouders die veel kunnen helpen,” zegt Julia. 

Bij het gebouw is een deelauto gepland, zodat de jonge bewoners als dat nodig is een auto kunnen pakken. Voor Maxim is zo’n deelauto niet nodig. “Ik moet naar mijn werk met de auto. Een deelauto kun je niet 40 uur per week gebruiken.” 

Tekst gaat verder onder foto


Robin Huijskens, local hero 

Ontspannen heet hij iedereen welkom tijdens de opening. Hij kent ook echt alle betrokkenen. Robin Huijskens is namens Alwel beheerder of zoals hij het zelf zegt: local hero van Rock. 

Vijf jaar geleden voelde hij zich al de verbinder van het pand. Robin had toen een koffietentje in het oude kantoorpand. Dat werd destijds verhuurd aan jonge ondernemers. “Die tijd hebben we helaas niet goed af kunnen sluiten want door corona waren we al een tijdje dicht toen in september 2020 het pand gesloopt werd,” vertelt Robin. 

Voor Robin was het wel de bedoeling om terug te komen op deze locatie. “Helaas hebben we geen horeca-vergunning gekregen maar ik woningstichting Alwel wil mij wel betrokken houden bij het pand.” Daarom is Robin nu twee dagen per week local hero. “Ik wil niet zeggen dat jongeren altijd overlast veroorzaken, maar het is wel belangrijk om hier vaak aanwezig te zijn. Ik ben beschikbaar als aanspreekpunt maar voer ook controles uit als het bijvoorbeeld om de brandveiligheid gaat.” 

In samenwerking met Surplus krijgt de gemeenschappelijke ruimte van Rock ook een sociale functie. “Ik ga jongeren begeleiden die wat extra hulp nodig hebben. Tijdens een project van 16 weken proberen we dan bij te dragen aan hun maatschappelijke ontwikkeling. Het mooiste hier is de potentie van verbinding.”

Tekst gaat verder onder foto


Buurtbewoners  Riet en Ton Schouw

Als buurtbewoners zijn veel betrokken geweest bij de ontwikkelingen rondom Rock. Riet en Ton Schouw wonen al sinds 1965 om de hoek. Toen het voormalige kantoorpand verloederde voelde de buurt ook minder prettig aan.  

“Wij wonen hier zo lang dat we ook het vorige pand nog gebouwd zien worden,” vertelt Riet. “Het pand heeft te lang leeggestaan. Toen stond het te verpieteren. Voor ons voelde het niet prettig je weet niet wat er gebeurd als iemand bijvoorbeeld een steen door de ruit gooit.”

Over de gang van zaken rondom de nieuwbouw is Riet erg te spreken. “Wij zijn als buurtbewoners altijd goed betrokken gebleven. Wij zijn wezen kijken bij de bouw en altijd netjes op de hoogte gehouden.” Toch ging er ook iets mis. “Vorig jaar in mei viel hier een bouwkraan om, daar was toen ook veel belangstelling voor.” vertelt Riet. 

Ook over het gebouw zelf is Riet erg te spreken: “Het is hier zo mooi dat zelfs mijn kleindochter van 21 hier wel zou willen wonen. Zo dichtbij het station dat lijkt haar ook fijn. En wij gingen zelf ook altijd met het de bus en trein overal naartoe.” 

Waar Riet mee af wil sluiten? “Ik hoop dat de jeugd het hier in de wijk net zo fijn heeft als wij het altijd gehad hebben.”