Afbeelding
Foto: De Krom

BOV-Trofee: De Krom werkt aan een duurzame toekomst

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Drie bedrijven zijn genomineerd voor de BOV-Trofee van JCI Etten-Leur. Het thema van dit jaar is ‘Ondernemen in een veranderende wereld’. Een van de genomineerden is De Krom aanemingsbedrijf. Zij proberen op een innovatieve en duurzame manier te ondernemen. Zowel voor hun werknemers als voor het klimaat. 

Als je Johan de Krom vraagt op welk gebied zij dan innovatief zijn, dan brand hij vanzelf los en vertelt dat eigenlijk de hele organisatie bezig is met de toekomst.  ’Wij proberen toch echt om sociaal en inclusief te ondernemen. Zo geven we mensen graag een tweede kans. Iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt bieden wij graag een baan. Maar ook als het over de dagelijkse werkzaamheden gaat dan proberen we niet in functies te denken maar in taken en rollen.” 

Het is steeds belangrijker om klimaat adaptief bezig te zijn, dat doen ze ook bij De Krom. “Wij hebben een voegmiddel ontwikkeld dat wel water doorlaat maar waar geen onkruid doorheen komt. We gebruiken dit op plekken waar minder verkeer komt en dan groeit er geen onkruid meer,” vertelt De Krom. 

Waar De Krom vooral trots op is, is de nieuwe bestratingsrobot die ze aan het ontwikkelen zijn. “Een stratenmaker werkt eigenlijk nog steeds op de zelfde manier als in de tijd van de Romeinen. De stenen of keien zijn zo groot dat je ze met één hand op kunt pakken. Onze machine is daar ook voor ontwikkeld, maar misschien passen we straks juist de bestrating aan naar de machine.”

Toch verdwijnt de stratenmaker niet uit het straatbeeld. “Voor het knip- en zaagwerk blijf je altijd stratenmakers nodig hebben. Maar wij zien onze medewerkers ook het liefst gezond oud worden en daar gaat deze street robotic bij helpen.” De medewerkers bij De Krom worden intern opgeleid. “Zo weten we goede handjes te binden aan ons bedrijf, niemand is een nummer bij ons. Je bent wie je bent.” 

Maar ook als het om investeringen gaat dan probeert De Krom dat duurzaam te doen. “Wij proberen in principe niet meer te investeren in motoren die draaien op fossiele brandstof. Als het niet anders kan dan kijken we naar het brandstof verbruik. In de toekomst kunnen we misschien wel investeren in waterstof, maar zo ver is het nog niet.”