Gepriegel van Piet Verhoeven, 2e van links.
Gepriegel van Piet Verhoeven, 2e van links. Foto: Rein Nuiten

BC ’t Palet beugelen is een beetje zoals schaken

Algemeen

ETTEN-LEUR - Als beginnend beugelaar ben je al blij dat je jouw speelbol vanaf de plus-kant door de beugel kunt spelen. Naarmate dat met steeds grotere trefzekerheid lukt neemt de zelfverzekerdheid toe. En terecht, want de tegenstander zal steeds weer proberen jou te dwarsbomen door zijn speelbol in jouw speellijn te leggen. Overigens is ook dat meestal een hele kunst. 

Een volgend belangrijk facet van het edele beugelspel is om een paar speelbeurten vooruit te gaan denken. Wie is er met welke bol na mij aan de beurt? Waar blijft mijn eigen speelbol als ik die ‘gewoon’ door de beugel speel? Wordt ik dan ‘in de goot gespeeld’? Of erger nog ‘via de achterkant door de beugel in de goot’? Inderdaad een beetje zoals schakers ook een aantal zetten vooruit denken. Daar komt bij beugelen ook nog de fysieke techniek en bolbeheersing bij als extra vaardigheid. 

Uitslagen

Juli 2022 is afgesloten met winst voor Piet Verhoeven, gevolgd door Tonny Geldtmeijer en Rein Nuiten. Ries Jaspers, Jan van der Wal, Martien de Jong en Klaas Hofman scoorden ook prima met gemiddelden tussen 27,27 en 26,00. Dan volgen Piet Aerts, Kees Naalden, Piet Vermunt, Mart van den Enden, Hendrik van Beurden en Chantal Schrauwen met gemiddelden tussen 25,13 en 18,00. 

Komende speelmiddagen

De komende weken zullen we tijdens de speelmiddagen eens specifiek aandacht besteden aan de ‘schaakgedachte’ van het beugelen. Ongetwijfeld zal dat voor de beugelaars met wat minder ervaring tot de gewenste vooruitgang leiden. Alvast succes, maar vooral plezier ermee.[n]