Afbeelding
Foto: job knoester

BOV-trofee: Recoll hervult printerinkt CO2-neutraal

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Drie bedrijven zijn genomineerd voor de BOV-Trofee van JCI Etten-Leur. Het thema van dit jaar is ‘Ondernemen in een veranderende wereld’. Een van de genomineerden is Recoll. Zij hervullen inktcardridges uit printers en doen dit sinds dit voorjaar CO2-neutraal. 

Recoll bestaat volgend jaar 30 jaar en is in Breda begonnen met het inzamelen van lege cartridges om deze opnieuw te vullen en te verpakken voor verschillende partners. “Toen zaten we echt in een groeiende markt, dat was een uitdaging opzich,” vertelt Bas Pardoel,  directeur van Recoll. “De markt is nu moeilijker maar we bieden een goedkoper en duurzamer alternatief voor de originele cartridge, dus daar liggen de kansen.” 

Omdat de consumentenmarkt sinds corona verschoven is naar online, moest ook Recoll nadenken over een online strategie. Pardoel: “We zamelen nu online cartridges onder de naam RecycleClub. Daar kregen we zoveel positieve reacties op dat we inmiddels ook onder onze eigen naam die cartridges verkopen. De naam RecycleClub is zo goed gevallen dat we nu met deze naam verder gaan,” zegt Pardoel. 

De cartridges worden naar Tsjechië gestuurd om daar opnieuw gevuld te worden. “Ook de verpakking willen we graag duurzaam houden, zo bestaat deze nu vooral uit gerecycled karton. We hebben alleen nog een stukje plastic nodig om lekken te voorkomen. Maar ook dat willen we op termijn willen vervangen door biologisch afbreekbaar plastic.” 

“Onze grootste CO2-voetdruk heeft toch wel het logistieke proces. Daarom proberen we dat met verschillende partners te compenseren. We ondersteunen via FairClimateFund een project in Burkina Faso waar de lokale bevolking shea-noten verwerkt. Zij verwarmen die traditiegetrouw op hout. Wij helpen ze te investeren in efficiënte ovens, zo gaat er minder energie verloren en blijven er meer bomen staan. Met sociaal acteren proberen we breder te kijken dan een gewone cartridge zonder verhaal,” vertelt Pardoel. 

De nominatie is volgens Pardoel vooral voor het team een opsteker. “Je weet nooit waar zo’n lokale nominatie toe kan leiden. We werken met een klein team en na al het bloed, zweet en tranen van de afgelopen tijd is het een ontzettend compliment om voor deze trofee genomineerd te zijn.”