Voorpagina fietsroute OMD2022
Voorpagina fietsroute OMD2022 Foto: Dennis Blaak

Open Monumentendagen 10 en 11 september 2022

Algemeen

ETTEN-LEUR - Tijdens de open monumentendagen met als thema ‘Duurzaamheid’ zijn in onze gemeente elf monumentale panden geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Deze monumentale panden zijn opgenomen in een fietsroute waarvan de flyer tijdens de Open Monumentendagen kan worden opgehaald bij de twee startpunten, namelijk City Shop Markt 2 en Het Trouwkerkje aan het Van Bergenplein 1. Bovendien bij het centrale punt van de fietsroute: het Nederlands Drukkerijmuseum aan de Leeuwerik 8.

De fietsroute is ongeveer 22 km lang. Bij diverse monumenten zijn borden met informatie over de cultuurhistorie van het pand geplaatst. Verder kan men alle informatie vinden op de website van de gemeente Etten-Leur www.etten-leur.nl, van de Heemkundekring Jan uten Houte vanaf 3 september www.janutenhoute.nl onder activiteiten en  www.openmonumentendag.nl onder Etten-Leur. Tijdens deze open monumentendagen zijn er orgelconcerten in de VanGoghKerk en het Trouwkerkje. Er wordt dan gespeeld op de cultuurhistorische Jacobus Zeemansorgels. Deze orgels zijn meer dan driehonderdjaar oud! Heel bijzonder is ook de aandacht voor de Zwartenbergse molen die dit jaar in september 300 jaar bestaat. Ton van den Wijngaart schreef hierover een boek dat men tijdens de Open Monumentendagen voor de kostprijs kan aanschaffen. 

De monumentale panden en musea die gratis zijn opengesteld: VanGoghKerk, Markt 4, (zondags alleen tijdens de orgelconcerten); City Shop / voormalige kosterswoning Markt 2; Het Raadhuis, Markt 1; Huisje 51, Paulushofje aan Markt 51; Museum ‘De Kunst van het leven’, Paulushofje Markt 53 en 59; De Kapel in het Oderkerkpark, Stationsstraat 28a; Restaurant HavenHuis / De Ster, Geerkade 19; Molen De Lelie Geerkade 45 (zondags gesloten); Zwartenbergse molen, Zevenbergseweg 23 (zaterdags gesloten); Trouwkerkje, Van Bergenplein 1; Drukkerijmuseum, Leeuwerik 8, inclusief tentoonstelling Jan van den Brink.

De open monumentendagen worden georganiseerd door de Werkgroep Materieel Onroerend Goed van de Heemkundekring Jan uten Houte met ondersteuning van KOEPEL de gemeentelijke marktplaats voor cultuureducatie Etten-Leur.[n]