Afbeelding
Foto: Jack Konings

Dierenvoedselbank extra open om in vraag van werkenden te voorzien

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Stichting Pets Food Care, ook wel bekend als de voedselbank voor huisdieren gaat vanaf oktober ook diervoeding uitdelen op zaterdagochtend. De stichting heeft hiervoor gekozen omdat er vanwege de inflatie veel vraag is door mensen die wel een baan hebben maar niet rond kunnen komen. 

Pricilla de Veth van stichting Pets Food Care krijgt de laatste tijd veel meer aanvragen binnen dan voorheen. “We merken dat we eerst vooral aanvragen kregen van mensen die al langere tijd financieel in de problemen zitten, denk hierbij aan werkloosheid. Maar nu komen er steeds meer telefoontjes van werkenden.” Dat komt volgens De Veth vooral door de inlfatie. “We zien nu ook huishoudens waar beide mensen werken. Die vallen echt in geen gat.”

De winter gaat voor veel mensen een spannende tijd worden denkt De Veth. “We zijn wel een beetje bang voor wat er de komende winter aankomt. Alle prijzen stijgen zo hard en als je moet kiezen tussen een brood of hondenvoer dan is de keuze snel gemaakt. Wat ik wel weet: wij moeten gewoon door.” 

Hoeveel huisdierenbezitters er extra geholpen moeten worden durft ze niet te zeggen. “Ik heb de afgelopen weken of maanden tientallen telefoontjes gehad, maar deze mensen werken allemaal op de afhaaldag. Ik heb het vermoeden dat nog meer mensen onze site bezocht hebben en toen al afgehaakt zijn omdat ze het eten niet kunnen ophalen,” legt de Veth uit. 

Dat je een huisdier niet zomaar neemt, dat wil de stichting ook graag benadrukken. De Veth: “Huisdieren worden vaak in huis gehaald als het financieel goed gaat. Het wordt pas lastig als er financieel veel verandert.” Één van de huisregels is dan ook dat je als klant van de dierenvoedselbank geen extra huisdieren in huis neemt, zodat voedselbank niet op die manier groeit.  

Voor de organisatie staat diervoeding op één. “We vinden het heel belangrijk dat dieren geen honger hebben,” zegt de Veth. We focussen daarom vooral op droogvoer, met hier een dat een toevoeging van natvoer of een snack. Voor mensen met katten hebben we soms beperkt kattengrit beschikbaar. Maar daar kunnen mensen niet op rekenen.”

Hoe de voedselbank de extra aanvragers ook van diervoeding kunnen voorzien, daar is de stichting nog niet helemaal aan uit. “Natuurlijk hebben we meer nodig, maar we zien wel hoe we het oplossen,” zegt De Veht. “Maar natuurlijk kunnnen mensen altijd doneren zowel geld als voer. We hebben diervoeding voor alle dieren. Dus niet alleen honden- en kattenvoer, maar helpen ook mensen met vissen, vogels of schildpadden.” 

Door de vele telefoontjes begonnen de vrijwilligers er over te denken om een extra dag open te gaan. “We dachten met z’n allen: hoeveel werk is het nu om één zaterdag in de maand open te gaan?” Daarom opent de dierenvoedselbank vanaf zaterdag 1 oktober de deuren om tussen 11 en 12 in de extra vraag te voorzien. De zaterdagopening geldt alleen voor de locatie in Etten-Leur. Het is wel belangrijk dat mensen zich via de site van Stichting Pet Food Care aanmelden om zo te kijken of ze in aanmerking komen voor extra hulp.

www.stichtingpetsfoodcare.nl [n]