vosdonk
vosdonk

Gemeente en provincie gaan bedrijventerrein Vosdonk verduurzamen

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Bedrijventerrein Vosdonk moet de komende jaren flink verduurzemen. Dat is een grote uitdaging, want alle gewenste verbeteringen voor de duurzaamheid zijn nu nog niet gangbaar. De gemeente wil daarmee een koploper zijn.  

“De bedoeling is dat Vosdonk gaat naar een circulaire economie die klimaatneutraal wordt. Het is ook belangrijk dat we nadenken over klimaatadaptatie en bijvoorbeeld meer groen aanbrengen en een waterberging maken op Vosdonk,” zegt wethouder Ger de Weert. 

De samenwerking tussen de gemeente, bedrijven en de provincie  levert iedereen zijn eigen bijdrage. De Weert hoopt op een vooruitstrevende aanpak en wil dat de energie die bedrijven opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen gedeeld of opgeslagen wordt op het bedrijventerrein. Dat is uniek, want nu mogen alleen energiebedrijven stroom leveren. 

“We gaan in de koplopers groep zitten”,  zegt de wethouder enthousiast. “Iemand met zonnepanelen is geen energieleverancier. Wij zouden graag de wet veranderen zodat bedrijven onderling energie van elkaar kunnen gebruiken en kopen. Maar we willen energie ook tijdelijk kunnen opslaan op het bedrijventerrein.” 

De plannen zijn onderdeel van een groter plan van de provincie. Onder de naam ‘Grote Oogst’ zijn er 13 grote bedrijven- en industrieterreinen in Brabant aangewezen die moeten verduurzamen. Er moet ruimte komen voor het opslaan van water in droge tijden en het uitwisselen van reststromen tussen bedrijven. Meer groen moet hittestress tegengaan en de stikstofuitstoot beperken. De bedrijventerreinen gebruiken samen 53% van de energie in Brabant en 38% van de Brabanders werkt op één van deze terreinen. 

De provincie en de gemeente trekken elk 250.000 euro uit voor Vosdonk, de bedrijven zelf zullen ook 250.000 euro moeten bijleggen. “Voor de vermindering van stikstof ligt er nog geen concreet plan klaar. “We zijn nog in afwachting van het landelijk beleid,” sluit De Weer af.