Afbeelding
Foto: Mary van Duuren

Opening Nobelaer: ‘Alle inwoners mogen zich thuis voelen’

Door: Mary van Duuren Algemeen

ETTEN-LEUR De nieuwbouw van De Nobelaer is klaar en het resultaat mag er zijn. Op 1 april 2022 was tijdens de zogenaamde ‘Spijkerbroekenopening’ het nieuwe pand voor alle inwoners van Etten-Leur en omgeving al toegankelijk om het te bewonderen en de sfeer te proeven. Zaterdagavond 10 september vond de officiële feestelijke opening plaats. Het werd een warme avond met fijne energie en mooie dankwoorden. 

Het nieuwe gebouw

Ondanks dat de ruimte speciaal voor deze avond feestelijk chic was ingericht, voel je bij binnenkomst van De Nobelaer meteen de huiselijkheid. De bibliotheek is openlijk en gezellig, net zoals de speel-o-theek. Op de muren van het gebouw hangt prachtige kunst, gemaakt door drie lokale kunstenaars. 

“We hebben gestreefd naar een warme uitstraling. Daar zijn we gelukkig goed in geslaagd”, had de trotse directeur/bestuurder Hilda Vliegenthart voorafgaand aan de avond van de opening verteld. “En dat gaan we vieren.”

De opening

Het eerste deel van deze avond werd afgetrapt door burgemeester Miranda de Vries, die vol lof was over het nieuwe culturele hart, waar veel mensen hun weg zullen vinden. Haar dank was groot voor deze prestatie van Hilda, die dan ook een erepenning kreeg opgespeld. 

Gedeputeerde Stijn Smeulders sprak vooral over verbinding. “Er is gestreefd om allerlei vormen van cultuur samen te brengen. Alle inwoners mogen zich hier thuis voelen. Verbinden is ook ontmoeten.”

Na deze speeches vol prachtige woorden was het moment daar. Hilda Vliegenthart drukte samen met De Vries en Smeulders de knoppen in, waarmee de officiële opening van De Nobelaer een feestelijk feit was. 

Afscheid

Helaas stond deze avond ook in het teken van afscheid. Hilda Vliegenthart verlaat De Nobelaer en begint als directeur bij Nieuwe Veste, het Bredase centrum voor de kunsten. Hans Brummen was namens de Raad van Toezicht in zijn toespraak vol lof over de charismatische werkwijze die zij deze afgelopen jaren heeft gehanteerd. Uit de handen van Mart Dircks, de opvolgende voorzitter, ontvingen zowel Hilda als Hans als dank de Justus De Nobelaertrofee. 

Cultureel vermaak

Natuurlijk was er ook volop cultureel vermaak voor de aanwezige genodigden. Zowel tijdens het programma als in de pauzes werd de avond opgeluisterd door diverse soorten muziek en dans. Het hoogtepunt was de samenzang van verschillende amateurgroepen, die het stuk ‘Alles is nu’ voordroegen, waar ook Hilda zelf aan deelnam voordat ze haar afscheidsspeech hield.
Voor het informele samenzijn was er nog een verrassend optreden van acteur Huub Stapel, die ook nog later dit jaar op het toneel van De Nobelaer staat.

Alle genodigden genoten van de ontspannen sfeer en men was zichtbaar blij met het resultaat dat bereikt is. “Het is een grote vernieuwing van het culturele hart van Etten-Leur”, volgens de gasten. “Van elke vierkante meter is zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt. Het is echt iets om trots op te zijn, na al die jaren van overleg, beslissingen nemen en hard werken.”