Afbeelding
Foto: René Mensen

De 20-jarige Etten-Leurenaar is qua leeftijd een opvallende verschijning op het festivalterrein. Over het algemeen is het publiek wat ouder dan hij.

 

Cas is geïnspireerd geraakt door het Gildewezen, omdat zijn vroegere buurman Arjan van Zitteren koning is van het Schutsgilde Sint Hubertus in Leur. Cas heeft een keer deelgenomen aan een zogenaamde burgerverschieting bij het gildehuis De Mouterij. Dat vond hij heel leuk maar ook nog knap lastig. Hij is er nog niet echt aan toe om nu lid te worden, maar sluit zeker niet uit, dat hij dat een keer zal doen. Vandaag zou hij deelnemen als vrijwilliger, maar door een blessure aan zijn voet, die hij met voetballen had opgelopen, is hij nu aan krukken gekluisterd. Vandaar dat hij wel wilde gaan kijken, maar helaas op de bank moet blijven zitten. 


Hij vindt het mooi om te zien hoe mensen genieten van tradities en dat vormgeven door lid te zijn van het Gilde en zo met elkaar leuke dingen te doen. In De Mouterij ontmoeten de gildebroeders elkaar elke week op vrijdagavond. Ze nemen met elkaar de dagelijkse zaken door en kunnen er ook de kruisboogsport beoefenen. Het Gilde heeft namelijk de beschikking over een buitenbaan van 20 meter en in de zomer een binnenbaan van 17 meter. Het Gildehuis is de plaats waar het Gilde viert, feest, rouwt en verzamelt voor vertrek naar Gildedagen, kerk of andere activiteiten. Voor Cas misschien iets in de toekomst. Eerst maar eens kijken naar deze mooie dag. [n]