Afbeelding
Foto: Foto's: René Mensen

Bewoners vieren zaterdag het jubileum van de 40-jarige wijk Het Hooghuis

Door: Len Poppelaars Algemeen

Het 40-jarig wijkjubileum van Het Hooghuis wordt gevierd op zaterdag 1 oktober. Iets vieren? Dat doe je natuurlijk samen! “Elkaar ontmoeten staat die dag centraal”, aldus Marianne Hultermans van Wijkbelang Hooghuis. Ontmoeten is verbinden. Een uitnodiging aan alle wijkbewoners: Kom het mee vieren. Verhalen uit voorbijgaande jaren mengen zich met de activiteiten van nu: Springkussens, oud Hollandse spelletjes, multiculturele hapjes en ontmoetingen met bewoners of met de binnen de wijk samenwerkende organisaties. In ons gesprek over het jubileum nam Cees Lambrechts, bewoner van het eerste uur, ons mee over de veertig jaar in ‘zijn wijk’.


Het is nauwelijks voor te stellen dat deze wijk op het gebied staat dat ooit het buitengebied van Etten was. De foto’s uit het boekje uitgebracht ter ere van dit jubileum, laten de groene weilanden zien waar inmiddels zo’n 2300 woningen zijn verrezen.

 
Een van deze 2300 woningen is van Cees Lambrechts, bewoner van het eerste uur. “We kochten een stukje bouwgrond om ons eigen huis te bouwen. Onze kinderen zijn hier opgegroeid. Thuis in de schoolpauze je boterham opeten. En na schooltijd samen buitenspelen, tot het tijd was om naar huis te komen. We wonen nog steeds met plezier in hetzelfde huis. De wijk kent een verjonging. Toch wonen er meerdere bewoner als zo’n lange tijd”. Hij heeft de wijk zien ontstaan en zien ontwikkelen tot zijn huidige vorm. Elke wijk kent zo zijn uitdagingen, toch verschijnen er juist positieve zaken wanneer hij en Marianne spreekwoordelijk de ogen even dichtdoen en benoemen wat ze zo waarderen. “Een mooie en rustige wijk. Waar het verkeer bijna alleen bestemmingsverkeer kent. Fietsvriendelijk en veel speelruimte”. De vergelijkingen tussen vroeger en nu zijn snel gemaakt. En het is niet verwonderlijk dat dankzij de tijdsgeest er grote verschillen zijn.


Trots tonen Marianne en Cees als afgevaardigden van wijkbelang Hooghuis de flyer. Burgermeester Miranda de Vries opent deze jubileumdag. Van 13.00 uur tot 16.00 uur zijn er verschillende activiteiten. “Er zijn hapjes uit verschillende culturen gemaakt door bewoners uit de wijk. En verschillende activiteiten: springkussens, oude Hollandse spelletjes, live muziek van een DJ en de koffie staat klaar. Het speciale jubileumboekje kan worden aangeschaft. Maar het gaat vooral om de ontmoetingen. Saamhorigheid groeit als je met elkaar in gesprek komt. Er zijn ook vertegenwoordigers van de binnen de wijk samenwerkende organisaties. Bijvoorbeeld vanuit Alwel. En vanuit de gemeente de wijkmanager, wijkagent en boa’s. Zij staan open voor vragen en contact.


“We organiseren het gehele jaar door in ons wijkgebouw, gelegen in de Vleer, verschillende activiteiten. Activiteiten waar een ieder aan mee kan doen. Ons enthousiasme op 1 oktober? Kunnen vertellen over deze activiteiten en waar je ons kunt vinden. Elke dag is er wel iets te doen, bijvoorbeeld een kaartavond, samen zingen of biljarten. Laagdrempelige mogelijkheden om binnen te stappen. Iedereen is welkom. Dat delen met wijkbewoners, dat doen we graag. En we bieden ook de ruimte en mogelijkheid om zelf een activiteiten te opperen of te organiseren.” Staat 1 oktober in uw agenda?