Oprichter Mike Risher en Petra van Elteren, initiatiefnemer van ‘Oldstars Boksen’
Oprichter Mike Risher en Petra van Elteren, initiatiefnemer van ‘Oldstars Boksen’ Foto: Mary van Duuren

Mabuhay verwelkomt iedereen maar zeker ook ouderen om samen te boksen

Door: Mary van Duuren Algemeen

ETTEN-LEUR - Mede dankzij een subsidie via het project ‘Samen Gezond Leven Etten-Leur’ kunnen senioren deelnemen aan boksen, met als doel meer te bewegen maar ook hun zelfredzaamheid te vergroten. “Ook verminderen we de eenzaamheid door de gezelligheid en de sociale contacten, want sporten moet vooral plezier geven”, aldus Petra van Elteren van Mabuhay, de sportschool die het ‘Oldstars Boksen’ organiseert. 

Mabuhay Self-Defense 

Mabuhay, in 2018 opgericht door Mike Risher, is sinds 2020 gesitueerd op een goed bereikbare locatie aan de Mon Plaisir 2A in Etten-Leur. De deur staat open en dat getuigt ervan dat iedereen welkom is in deze grote hal die als dojo (professionele sportruimte) is ingericht. Er heerst ook een huiselijke sfeer door de knusse zithoek, grote tafel en bar, zodat er nog gezellig wat gedronken en nagepraat kan worden na het sporten. Een team van vijf instructeurs zorgt in een weekprogramma voor de diverse sportlessen. 

Oldstars Boksen voor ouderen

Vol enthousiasme vertelt de 42-jarige Petra van Elteren over het nieuwe project dat vanaf oktober gaat starten. “Vanuit ‘Samen Gezond Leven Etten-Leur’ hebben we als doel gesteld om ouderen meer te laten bewegen en zelfredzaam te zijn, maar ook om zich veiliger te laten voelen door een stukje zelfverdediging. Deze doelgroep is 55+, we nodigen zelfs mensen uit van 70 – 80 jaar als ze willen.” 

Eerder ondernamen Mike en Petra een weerbaarheidstraject waar ouderen in theorie en praktijk zelfredzamer leerden te zijn. Hierbij werd ook valpreventie in meegenomen. “’Oldstars Boksen’ is een mooie aanvulling hierop. Tien weken lang gaan we elke week een uur met de senioren aan de slag. Het gaat niet zozeer om vechten, zoals boksen vaak de indruk wekt, maar dat we de mensen in beweging en in balans krijgen. Sporten gaat om verbinding, dus willen we hen ook graag met elkaar in contact brengen.”

Het goede voorbeeld

Oprichter Mike is vanaf zijn zevende van de Filippijnen naar Nederland gekomen en zijn grootste droom was om o.a. kinderen les te geven in fysiek én mentaal sterker worden en voor zichzelf opkomen, dus startte hij de sportschool. De vriendschap tussen clubmanager Petra en Mike is ontstaan toen haar kinderen bij Mike les namen. “Mike vroeg me of ik mee wilde doen. Eerst dacht ik dat het niets voor mij was, maar het heeft mij zowel fysiek als mentaal veel gebracht”, zegt Petra. “Hierdoor kan ik het iedereen aanbevelen, hoe oud je ook bent. Toen Mike mij vroeg om mijn ervaring aan anderen door te geven, hoefde ik daar niet over na te denken en ben ik verschillende opleidingen gaan volgen.” 

Kick-off met Arnold Vanderlyde

Op maandag 3 oktober om 10.00 uur is de kick-off van het project. “Wij hebben een bekende sporter bereid gevonden op deze dag een clinic te komen geven. Het is niemand minder dan Arnold Vanderlyde, die ook ambassadeur van het Nationaal Ouderenfonds is”, verklapt Petra. “Deze ochtend wordt een echte feestelijke happening, waar iedereen van 55 jaar of (veel) ouder welkom is bij Mabuhay.” 

Voor meer informatie: petra@mabuhayselfdefense.nl