Archieffoto.
Archieffoto.

Samen kosten drukken: Sportclubs werken aan plan

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR – Sportclubs hebben het zwaar, vaste lasten lopen op en de vrijwilligers liggen niet voor het oprapen. Daarom steken 19 Etten-Leurse clubs de koppen bij elkaar om samen met de gemeente naar de toekomst te kijken. Voor bijvoorbeeld efficiënter gebruik van gebouwen, gezamenlijke inkoop en vrijwilligersaanpak. De plannen staan nog in de kinderschoenen maar zijn vooruitstrevend.

DOOR YVONNE VERMEULEN

Iedereen in beweging

Hans Pellis van Tennisclub de Vijfhuizen is vanaf het begin betrokken bij het project. ‘We hebben eind september de officiële aftrap gehad en er zijn nu 16 clubs die aansluiten. Dat kunnen er natuurlijk nog meer worden,” vertelt Pellis. Vooral de diversiteit van clubs valt op. “Er hebben zich grote en kleine clubs gemeld die zowel binnen- als buitensporten aanbieden.” 

Samen met de gemeenten  hebben de sportclubs een gezamenlijk doel: mensen in beweging brengen. “Dat is een belangrijke reden om samen tot een beleid te komen. Daarnaast hebben wij er natuurlijk allemaal belang bij als de sportcomplexen efficiënt beheerd kunnen worden.”

Samen inkopen

Een aantal clubs werkt al een paar jaar samen op de inkoop van horeca, maar er zijn nog veel meer kansen. Zo staat duurzaamheid hoog op de agenda. “Het aanzienlijk in de prijs of wij als tennisclub 14 lampen kopen om onze banen van ledverlichting te voorzien, of dat wij deze inkopen met 7 of 8 verenigingen.”

Locaties

Ook locaties delen is een optie. Dat is misschien logistiek wat minder gemakkelijk aangezien de clubs door heel Etten-Leur zitten. “Maar meer samenwerking moet mogelijk zijn. Ik kan me voorstellen dat als DSE een veld tekortkomt dat zij dan terecht kunnen bij Internos. Of andersom. Veel gebouwen van sportclubs staan te vaak leeg. We zouden onze accommodaties veel beter kunnen benutten. Denk daarbij dat we de gebouwen aan derden kunnen verhuren.” Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Eén club had wel een samenwerking met een kinderopvang. “Maar dan loop je toch tegen uitdagingen aan. Voor een onze gebouwen zijn er andere eisen dan voor een kinderopvang. De kunst is om samen oplossingen te zoeken. En daar willen we met dit plan aan werken.”

Elkaar versterken

De plannen zijn echt nog in een beginstadium, benadrukt Pellis. “Na de bijeenkomst eind september staat de volgende op de planning voor begin 2023. We gaan nu alle wensen en behoeften inventariseren en die in januari bespreken. Daarna gaan we met kleinere groepen onze ideeën uitwerken. Dat heeft even tijd nodig, want we doen dit allemaal naast ons werk en we zijn allemaal vrijwilligers. Maar ons doel is dat het hele plan half 2023 volledig uitgewerkt is. En dat we dan concreet aan de slag kunnen. Ook met andere organisaties, denk maar aan de basisscholen. De verenigingen doen allemaal mee met het project Sjors Sportief. Ik kan me voorstellen dat we ook daarin gaan samenwerken. Zo hoeft niet iedereen zich apart aan te melden, maar kunnen we elkaar versterken. Want dat is wat we voor ogen hebben,” besluit Pellis.[n]