Afbeelding
Foto: Mary van Duuren

Al 140 jaar muziek van Constantia in Etten-Leur

Door: Mary van Duuren Algemeen

Muziekvereniging Constantia bestaat dit jaar 140 jaar. De muziekvereniging werkt hard aan het jubileumconcert op 2 december. Met z’n allen naar een
concours gaan is inmiddels verleden tijd. Maar samen een avond vullen met muziek, zang en dans, daar kijken de leden ontzettend naar uit!

Met zijn 74 jaar is Cees van Elteren op dit moment het oudste spelende lid van Constantia. Van de 140 jaar dat de muziekvereniging bestaat maakt hij er al 63 jaar deel van uit. Het spelen met de klarinet is hem haast met de paplepel ingegoten. 


Cees van Elteren - Foto: Mary van Duuren

“Vroeger ging het allemaal anders dan nu”, begint Cees met zijn eerste anekdote. “We repeteerden toen nog bij het Turfschip op de Leur. Het was verplicht om deel te nemen aan het bondsconcours. We mochten 2 nummers uitkiezen van de 5 die we doorkregen en moesten dan voor punten spelen. Hoe hoger de klasse die we behaalden, hoe meer subsidie we kregen. Nu organiseert de vereniging zelf alle concerten.”

De meeste instrumenten zijn eigendom van de vereniging en worden verhuurd. De ruimte voor de opslag van de instrumenten werd te beperkt, dus werd er verhuisd naar de Nobelaer. Sinds kort is de klarinet waar Cees al 25 jaar opspeelt van hemzelf. Hij komt uit een muzikale familie: zijn opa, vader, broers en ooms speelden allemaal klarinet. “Ik moest wel goed spelen, want als ik dat niet deed kreeg ik zowel van mijn oom als mijn vader op mijn donder.” De muzikaliteit stopt nu bij deze generatie van de familie van Elteren. “Zowel mijn kinderen als kleinkinderen spelen geen instrumenten. Wel is mijn 17-jarige kleindochter Krista wereldkampioen streetdance geworden in Schotland”, vertelt hij trots. “Zij doet ook mee aan de show van het jubileumconcert op 2 december, als een van de dansers van Trivium.” [n]

Marith Luteijn (19 jaar) is een van de jongere muzikanten van het Groot Orkest van muziekvereniging Constantia. Het 140-jarig bestaan wordt groots gevierd met een tof concert op 2 december a.s.


Marith Luteijn speelt trompet - Foto: Mary van Duuren

Toen ze acht jaar was, viel door het muziektraject ‘Muziek met een staartje’ Mariths keuze op de trompet. “Ik merkte dat ik dat al vrij vlot goed kon spelen”, vertelt ze. Ze begon bij muziekvereniging Constantia in het Opleidingsorkest, maar stroomde al snel door naar het Klein Orkest. “Daar heb ik eigenlijk maar anderhalf jaar gespeeld en mocht ik door naar het Groot Orkest”, klinkt trots. Inmiddels heeft ze ook mee mogen spelen bij verschillende belangrijke concerten zoals op Koningsdag of met de Dodenherdenking.

Elke dinsdagavond om 19.30 uur vindt de repetitie plaats in de Nobelaer, onder leiding van dirigente Arlette Zwaans. Het orkest repeteert al vanaf begin 2022 intensief voor het grote jubileumconcert dat op 2 december a.s. plaatsvindt in De Nobelaer. “Het wordt echt een leuk concert”, zegt de enthousiaste Marith. “Het is voor alle leeftijden, want we hebben bekende nummers die bijna iedereen kan meezingen. We spelen de hele avond, met een pauze ertussen. Er komt zang en dans bij. Het gaat een supermooie avond worden.”

Op de vraag wat ze het fijnste vindt aan de vereniging antwoordt ze: “De onderlinge gezelligheid en dat we het seizoen aan het begin van de zomervakantie altijd gezamenlijk afsluiten met leuke activiteiten.”

De 49-jarige Iwan Heeffer speelt klarinet bij Constantia, maar zit naast zijn werk en gezinsleven ook in het bestuur van de vereniging en leidt hij de commissie voor het jubileumconcert. 


Iwan Heeffer - Foto: Mary van Duuren

“Op mijn tiende ben ik al begonnen met klarinet spelen”, begint Iwan Heeffer. “Muziek maken is een uitlaatklep, je kunt volledig je hoofd leegmaken omdat je alleen maar daar mee bezig bent en aan niets anders meer denkt.”
Het Groot Orkest van muziekvereniging Constantia bestaat uit blaas- en slagwerkinstrumenten (harmonie). “We spelen niet alleen klassieke muziek, tijdens ons jubileumconcert hebben we juist pop- en funky nummers uitgezocht, zoals van Phil Collins en Lionel Richie.”

“In totaal 23 liedjes, die ook deels worden opgeluisterd door verschillende zangers”, vult Arlette Zwaans hem aan. Zij is de professionele dirigente die zowel het Groot Orkest begeleidt als het Klein Orkest en het Opleidingsconcert van Constantia. “Op 19 en 29 november hebben we nog grote belangrijke repetities waar iedereen bij aanwezig is, ook de zangers en dansers.” Op de vraag hoever ze zijn met het oefenen antwoordt ze: “We zitten nu op 60%, denk ik.”

“Er zijn flyers gemaakt en er is veel promotie voor ons concert”, vertelt Iwan. “Het is een avondvullend programma van 20.15 tot 22.30 uur.” De kaarten kosten €16.-, inclusief een drankje. Ook via social media zijn nog leuke acties om gratis kaartjes te winnen. “We hopen natuurlijk dat er veel publiek komt.”

Kaartverkoop: www.denobelaer.nl