Wie wordt de Jirste Nar?
Wie wordt de Jirste Nar? Foto: Leurse Leut

Narrenfestijn op de Leur

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Zaterdagavond 26 november staat de Leur te trillen op zijn grondvesten. Dat komt door het feestgedruis bij het Narrenfestijn. Op deze dag namelijk, organiseert karnavalsvereniging Leurse Leut vanaf 20.11u voor de 24e (!) keer het inmiddels zeer bekende Narrenfestijn in ’t Turfschip aan de Schipperstraat.

Na twee jaar van gedwongen afwezigheid is er nu weer gelegenheid om dit immens populaire festijn te organiseren. Prins Lucas I heeft dan ook zijn nar Joerieke de strikte opdracht gegeven om er een groots festijn van te maken zoals we dat in Ut Zwaajgat gewend zijn. Want het is een bijzonder seizoen: In 2023 viert Leurse Leut voor de 66e keer karnaval in Ut Zwaajgat. Aangezien het motto: ‘Grwôôt sukzes meej dubbel zes’ is, wist nar Joerieke dat hij zijn uiterste best moest doen. Het is hem gelukt om niet minder dan 12 (!) narren met hun vereniging naar Ut Zwaajgat te lokken.

De narren en waar ze vandaan komen

De Kluivenduikers met Nar Teun uit het Kluivenduuikersrijk (Den Hout), de Goudpoepers met Nar Kevin uit de Gouwe Stad (Achtmaal), de Torensjouwers met Nar Jan (wie kent hem niet?) uit Torensjouwersland (Schijf), de Nachtuilen met Nar Ca’tje uit het Nachtuilenrijk (Sprundel), de Heikneuters met Nar Jenneke uit St.Willebrord, de Grasduiners met Nar Jubke uit Grasduinersdurp (de Zeg), de Stijloren met Nar Stefanus uit het Stijlorenrijk (Etten), de Spieringkruiers met Nar Dre uit Spieringkruiersdorp (Moerdijk), de Kraaien met Nar Kwibus uit het Kraaienrijk (Rucphen), de Peejenzaaiers met Nar Peerke uit Peejenlaand (Hoeven), de Raod van Zeuve met Nar Stilis uit Snerkersdurp (Zevenbergschenhoek) en de Aopelaanders met Nar Job uit het Aopelaand (Rijsbergen). Een illuster en kolderiek gezelschap. Een enorme uitdaging voor Nar Joerieke om te proberen de titel: “Jirste Nar van Ut Zwaajgat” weer in Ut Zwaajgat te krijgen. Vanaf februari is hij wekelijks in de sportschool te vinden en regelmatig zie je hem hardlopen langs het Jaagpad.

Bijzonder

Nar Ca’tje en Nar Jenneke doen voor de 11e keer mee en Nar Jan voor de 24e keer!

The Games

Na de ontvangst van de diverse Leutvorsten zullen de Narren weer met elkaar de ludieke strijd aangaan om de titel: “Jirste Nar van Ut Zwaajgat”. Wat dat precies inhoudt ziet u zaterdagavond 26 november aanstaande. Leurse Leut is heel benieuwd of Nar Joerieke voldoende heeft getraind om de titel dit jaar binnen te halen. Nar Joerieke is vol vertrouwen: “Ik verwed er twee fleskes Leurs Genot op dat ik de prijs weer binnenhaal, of toch minstens bijna”.

Muziek

Natuurlijk zorgt Leurse Leut ook voor andere belangrijke ingrediënten voor een gezellige avond. Voor de muzikale omlijsting zorgen de Ezels, de Hutseklutsers en Hofkapel De Turfblaozers van Prins Lucas I. Daar tussendoor vermaken de mannen van Meezun2en het publiek. Aan alle voorwaarden voor een gezellige avond is voldaan.

Toegang gratis voor iedereen

Typisch Leurse Leut: deze avond is voor iedereen gratis toegankelijk is. Iedereen is welkom, karnavalskleding is zeer gewenst (anders val je beslist op). De Leutvereniging uit Ut Zwaajgat zorgt weer voor een karnavalesk hoogtepunt, voor minder gaan we niet:  ’Grwôôt sukzes meej dubbel zes’. Kom allemaal naar ‘t Turfschip en zorg dat je vóór 20.11u binnen bent! De Ingang is deze keer aan de zuidzijde van het Turfschip aan het Bierdragerspad.