De overhandiging van het eerste exemplaar
De overhandiging van het eerste exemplaar Foto: Anja Nagelkerke

Evenwicht in teksten bij Zwevenwicht

Algemeen

ETTEN-LEUR - Afgelopen woensdag presenteerde de Etten-Leurse auteur Jacques Nagelkerke het eerste exemplaar van zijn nieuwste boek Zwevenwicht aan burgemeester Miranda de Vries van Etten-Leur. Het werd een heel informeel samenzijn waarin Jacques vertelde over zijn loopbaan, zijn eerder gepubliceerde boeken, en ook wat gedichten voorlas uit zijn nieuwe gedichtenbundel. 

Ook de burgemeester mocht een gedicht voorlezen uit het nieuwe boek. Jacques schrijft al vele jaren, maar is pas vanaf 2019 zijn boeken gaan uitgeven. Het eerste boek heette ‘Waterschaduw’, en was ook een dichtbundel. Daarna kwam in hetzelfde jaar het boek ‘Willem, wil je wat worst?’, wat een verzameling is van dertig van de beste columns die hij ooit voor verschillende opdrachtgevers schreef. In de coronajaren werd er niets gepubliceerd, maar hij werkte wel hard door aan nieuwe boeken. In juli van dit jaar verscheen ‘Wat hebben we lekker gespeeld mama’. Dat boek gaat over hoe hij als kind tussen de vijf en twaalf jaar speelde. In die periode tussen 1955 en 1962 was de wereld, en ook het spelen, heel anders dan nu. Dat probeert hij in dit boek te beschrijven. 

De nieuwe dichtbundel Zwevenwicht is een erg gevarieerd boek geworden, waarin thema’s als melancholie, vreugde en droefheid de hoofdmoot vormen. En in die teksten kom je humor tegen, maar ook ernst en melancholie. Het is een prima leesbaar en zeer goed verzorgd boek geworden. De burgemeester was zeer verheugd met de bundel, en zei al meteen dat het gedicht ‘Mijn lief” nu al een favoriet van haar was, en noemde het een boek om trots op te zijn.  

Omdat het boek in eigen beheer door Jacques wordt uitgegeven, en dat houdt in dat hij het zelf samenstelde, de cover verzorgde en de druk regelde, kan hij dit boek tegen een scherpe prijs aanbieden, en daarmee wordt het een leuk en origineel cadeau voor de decembermaand. 

Het is niet in de boekhandel te koop, maar verkrijgbaar bij Jacques zelf, te bereiken via zijn Facebookpagina of via jal.nagelkerke@kpnmail.nl. In Etten-Leur is het wel te koop bij de Etten-Leur City Shop aan de Markt 4. Voor Etten-Leur Noord wordt nog een verkooppunt gezocht.[n]