anwb automaatje,chauffeur henk te brink en mevr. vd bovenkamp,verzorgingstehuis ruimzicht,barneveld.Vrijwillige chauffeurs voor hulpbehoevende mensen,bejaarden
anwb automaatje,chauffeur henk te brink en mevr. vd bovenkamp,verzorgingstehuis ruimzicht,barneveld.Vrijwillige chauffeurs voor hulpbehoevende mensen,bejaarden Foto: ANWB Paul Tolenaar

'AutoMaatje helpt met mobiliteit ouderen'

In anderhalf jaar tijd is Automaatje in Etten-Leur al ruimschoots de 5000 ritten gepasseerd. “We gaan al hard op weg naar de 6000e rit,” zegt Jaap visser van Automaatje. “Automaatje is een initiatief van de ANWB en heeft tot doel ouderen mobiel te houden om zo onderdeel te kunnen blijven uitmaken van het sociaal maatschappelijke leven."


DOOR KRIJN TEN HOVE


Vrijwilligers vervoeren mensen naar clubs waar ouderen elkaar ontmoeten, naar familie of verjaardagen maar ook bijvoorbeeld naar de dokter, fysio of het ziekenhuis. Ouderen die zelf geen vervoer meer hebben. Onze vrijwilligers stellen hun auto en tijd ter beschikking hiervoor en krijgen daarvoor een kleine vergoeding voor de kosten die ze maken, zegt Jaap. Inmiddels zijn er 365 deelnemers en 47 vrijwilligers. 


Maar met het vervoeren houdt het niet op zegt Jaap. "Het woord maatje in onze naam wordt niet voor niets met een hoofdletter geschreven. Steeds vaker merken we dat onze mensen als maatje of buddy worden gezien, dat we mensen begeleiden naar de afdeling in het ziekenhuis maar ook dat we bijvoorbeeld extra ogen en oren zijn voor familie of de zorgverleners." Een van de belangrijkste voorwaarden is veiligheid. Jaap laat ons zien aan welke eisen een auto en chauffeur moeten voldoen. "Uiteraard moet de auto goed gekeurd zijn en geschikt hiervoor maar ook van de chauffeurs verwachten we het een en ander zoals een verklaring omtrent gedrag. Zodat de deelnemers weten dat vervoer bij ons goed zit."


AutoMaatje is geen taxibedrijf die je kan bellen voor een ritje. Jolanda van Rijckevorsel doet onder andere de intake van de deelnemers, legt uit hoe het werkt. "Als iemand zich aanmeldt bij ons dan gaan we eerst op bezoek om te kijken of iemand in aanmerking komt voor deze service. We kijken naar wat iemand zelf nog kan maar maken ook aanvullende afspraken met de deelnemer zelf of met de familie."


Jolanda, die naast intaker ook chauffeur is en op het meldpunt zit waar men ritten aanvraagt, benadrukt dat voor haar he belangrijk is dat ze met dit werk mensen uit een sociaal isolement houdt. "Mensen helpen bij hun mobiliteit draagt bij om deze mensen uit een sociaal isolement te houden." Loopt ze geen gevaar dat ze als maatje die meekijkt ook niet als hulpverlener gezien te worden? Haar antwoord is resoluut: "Nee we zijn geen hulp- of zorgverleners maar kunnen zaken wel signaleren. Daarnaast helpen en denken we wel mee. Laagdrempelig een maatje zijn voor mensen die onze dienst kunnen gebruiken."


Mart van den Enden is al chauffeur bij AutoMaatje vanaf de eerste dag. "Ik werd benaderd dat men chauffeurs zocht. En ik ben al 56 jaar chauffeur, eerst als vrachtwagenchauffeur en later op de touringcar, en heb dus veel ervaring op de weg. Ik deed ook al vrijwilligerswerk, heb ook de 'Rol er eens uit' bus gereden en daarom paste mij dit ook wel."

Voor wat betreft de tijdsbesteding valt het wel mee geeft Mart aan. "Ik heb gemiddeld twee ritten per week en er wordt goed gepland. Er wordt ook rekening gehouden met mijn agenda. In de zomer ben ik minder beschikbaar maar in de andere perioden kan ik weer meer opvangen[n]