De bekende blauwe zakken voor restafval verdwijnen in 2023 uit het straatbeeld.
De bekende blauwe zakken voor restafval verdwijnen in 2023 uit het straatbeeld. FOTO ADDO SPRANGERS

Inzameling huisafval op de schop

ZUNDERT - Containers voor restafval én voor oud papier en karton, ondergrondse glascontainers én brenglocaties voor luiers en incontinentiemateriaal: in de loop van 2023 vinden er grote veranderingen plaats rond de inzameling van huisafval in de gemeente Zundert.


DOOR ADDO SPRANGERS


“Het komende jaar verandert er nog niets. Wij grijpen 2022 aan om onze inwoners te helpen op weg naar de nieuwe manier van inzamelen in 2023. Dit doen wij door intensief en duidelijk te communiceren over het belang van goed scheiden en hoe dit te doen,” aldus wethouder Johan de Beer, portefeuillehouder Duurzaamheid, Milieu en Afval. Instrumenten die hierbij zouden kunnen worden ingezet zijn de lokale media, de AfvalApp en zogeheten ‘afvalcoaches’.


Drie containers

De veranderingen rond het inzamelen van huisafval verbeteren volgens de Gemeente Zundert de service. Huishoudens krijgen drie containers: naast de huidige GFT-container komen er containers bij voor restafval én voor oud papier en karton. Restafval wordt nu nog opgehaald in de bekende blauwe tariefzakken van zestig liter. Die zakken worden vervangen door een minicontainer van 140 liter. Op de container voor restafval is straks het zogeheten diftar-principe van toepassing. Bij diftar (gedifferentieerde tarieven) geldt: hoe minder restafval iemand aanbiedt, hoe lager de kosten. De precieze toepassing van diftar wordt volgens de Gemeente Zundert in 2022 duidelijk. Bij restafval verandert ook de inzamelfrequentie. Restafval wordt straks één keer in de vier weken ingezameld. Dat gebeurt momenteel nog één keer per twee weken. Eigen papier of karton moet nu nog gebundeld of in eigen dozen worden aangeboden. Hiervoor in de plaats komt een minicontainer van 240 liter. De inzamelfrequentie blijft één keer per vier weken. De huidige GFT-container, die momenteel één keer per twee weken en in de zomer één keer per week wordt opgehaald, blijft gewoon bestaan. Ook de inzamelfrequentie verandert niet. Plastic, metalen en drankkartons (PMD) kunnen blijven worden aangeboden via de bekende PMD-zakken, de inzamelfrequentie van één keer per twee weken blijft gehandhaafd. Hiernaast vervangen ondergrondse glascontainers de huidige, bovengrondse glascontainers. Dit laatste moet zorgen voor een betere uitstraling van de omgeving en voor minder geur- en geluidsoverlast. Verder komen er brenglocaties voor luiers en incontinentiemateriaal. 

Aan de veranderingen ligt volgens de Gemeente Zundert een duurzaamheidsgedachte ten grondslag: het toewerken naar de VANG-doelstelling. Deze houdt in dat de Gemeente Zundert er naar streeft dat in 2025 per inwoner maximaal dertig kilogram restafval wordt ingeleverd. Ter vergelijking: in 2018, 2019 en 2020 is per inwoner gemiddeld circa honderd kilogram restafval ingeleverd. VANG staat voor: Van Afval Naar Grondstof. Met andere woorden: inzetten op recycling. "Om naar deze doelstelling toe te werken, proberen wij - door goed scheiden - het restafval in onze gemeente te verminderen. Restafval is namelijk de enige afvalstroom die niet gerecycled wordt,” legt wethouder De Beer uit. "Naast dat de nieuwe manier van inzamelen bijdraagt aan het behalen van de VANG-doelstelling, heeft deze nog andere voordelen. Zo zorgt dit voor een fraaier straatbeeld, vermindert de overlast van stank en ongedierte én gaat het zwerfafval tegen.”


Marktontwikkelingen

Welke impact de nieuwe vorm van inzamelen heeft op de afvalstoffenheffing, is nog niet bekend. “Hierbij zijn wij volledige afhankelijk van de marktontwikkelingen en regionale samenwerking. Eind 2022 weten wij wat de tarieven gaan zijn,” besluit De Beer. [n]