De bus van Sauna Diana vloeg Eerste Kerstdag in de hens.
De bus van Sauna Diana vloeg Eerste Kerstdag in de hens. FOTO KEES KUIJLEN

Crowdfundingsactie voor herstel bus Sauna Diana

ZUNDERT - Het is en blijft een begrip: de befaamde Engelse dubbeldekker van bordeel Sauna Diana, wielermonument en blikvanger in een weiland langs de A16 bij Galder. Groot was dan ook de schok toen de bus op Eerste Kerstdag ten prooi viel aan vlammen en zwaar beschadigd raakte. Een crowdfundingsactie met voldoende geld in het laatje brengen om de bus zo mogelijk in volle glorie te herstellen.


DOOR ADDO SPRANGERS


Jan Siemons runt vandaag de dag samen met zijn broer Ruud het inmiddels tot Club Diana omgedoopte bordeel dat zijn ouders, Frans en Corry Siemons, in 1978 in het leven riepen. De brand de dubbeldekker heeft er bij hen behoorlijk in gehakt, vertelt hij. “En al helemaal omdat het ook nog eens tijdens Kerstmis heeft plaatsgevonden. De kerstdagen zijn toch al extra beladen dagen. Dit komt bovendien nog eens bovenop de coronacrisis die ons bedrijf heeft getroffen. Daar zit je in deze tijd niet op te wachten. Al wil ik niet zielig zijn, hoor. Ook veel andere ondernemers hebben het zwaar.” Over het hoe en waarom van de brand wil hij niet teveel piekeren. “De elektronica van de bus was uitgeschakeld, dus kortsluiting kan het niet zijn geweest. De brandweer vermoedt brandstichting. Je vraagt je af waarom iemand zoiets zou doen, maar antwoorden zul je niet krijgen. Ik kan er niet in blijven hangen. Het leven kent nu eenmaal tegenslagen. We moeten het loslaten en verder gaan.


Hartverwarmend

Zijn eerste woede en frustratie over de brand is volgens Jan Siemons inmiddels wat getemperd. “Dat heeft vooral te maken met alle hartverwarmende reacties die we vanuit vooral de wielerwereld hebben ontvangen. Plotseling is er weer contact met renners die ik misschien al twintig jaar niet gesproken heb. De opgezette crowdfundingsactie is natuurlijk geweldig. Het laat zien dat er veel liefde voor de bus is en stimuleert ons ook om de bus, die nu in de garage staat, te herstellen. Al hangt overal natuurlijk een prijskaartje aan. De kant van de cabine en de motor zullen in ieder geval moeten worden vervangen. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden.”


Profploegen

De dubbeldekker was ooit het idee van zijn ouders, vertelt Jan Siemons. “Zij waren gek van de wielersport en besloten op zeker moment om wielervereniging Zundert sponsoren. Mijn twee broers en ik koersten ondertussen bij de Nieuwelingen en we gingen ook steeds meer wedstrijden rijden in België. Begin jaren '80 was het omkleden echt een ramp. Dat moest altijd in de auto gebeuren of bij mensen thuis. Toen kwam mijn vader met het idee om een dubbeldekker te kopen. Hij maakte er boven een bad in en beneden een gasstel zodat mijn moeder pannenkoeken kon bakken. Achter in de bus konden de fietsen hangen. Zaterdag- of zondagochtend verzamelden de renners zich bij ons en zo is het hele verhaal rond de bus ontstaan en vooral onze naamsbekendheid. Met afbeeldingen van schaars geklede dames op de bus maakten mijn ouders er geen geheim van met wat voor zaak zij de kost verdienden. Later werd de bus ook verhuurd aan profploegen die meededen aan de Tour de France. Het was een voorbeeld voor anderen en het concept werd veel gekopieerd.”


Crowdfundingsactie

De bus van sauna Diana groeide hierdoor voor veel wielerliefhebbers uit tot een waar icoon. Bas Steman maakte er een aantal jaren geleden voor Andere Tijden Sport een documentaire over onder de noemer 'Hoe een Bordeel de Tour binnenrijdt'. Laatstgenoemde is, samen met onder meer Kees Kuijlen en Henk Keller, die vroeger samen de vaste bemanning van de bus vormden, verantwoordelijk voor de crowdfundingsactie om geld in te zamelen voor het herstel van de dubbeldekker. Er is inmiddels ruim 13.500 euro bijeengebracht. Zie verder https://www.doneeractie.nl/wieler-historie-verloren-bus-club-diana/-58978.