Wethouder Johan de Beer (links) en wethouder Twan Zopfi bij De Schroef in Zundert.
Wethouder Johan de Beer (links) en wethouder Twan Zopfi bij De Schroef in Zundert. FOTO ADDO SPRANGERS

Straks nieuw ontmoetingscentrum op plek van De Schroef

ZUNDERT - CultuurCentrum De Schroef aan de Molenstraat in Zundert wordt straks gesloopt, waarna op dezelfde plek een geheel nieuw gebouw verrijst dat moet gaan fungeren als een cultureel en maatschappelijk ontmoetingscentrum dat onderdak biedt aan activiteiten en werkzaamheden, gericht op het informeren, ondersteunen en inspireren van de inwoners van de gemeente Zundert. De Gemeente Zundert blijft eigenaar. Er komt een nieuw op te richten exploitatiestichting als hoofdhuurder.


DOOR ADDO SPRANGERS


Namens het Zundertse college presenteerden wethouders Johan de Beer en Twan Zopfi het plan donderdagmiddag aan de pers. Het college hoopt dat de gemeenteraad positief besluit op deze toekomstvisie en manier van bedrijfsvoering voor het inmiddels anderhalf jaar gesloten gebouw. Op 22 februari neemt de gemeenteraad hierover een besluit. In juli 2020 besloot de Gemeente Zundert het gebouw te sluiten vanwege de staat van het pand. “Het was niet meer exploitabel. Daarnaast zou het ook te veel geld gaan kosten om het gebouw weer veilig en comfortabel te maken,” legt wethouder Twan Zopfi uit. “De wens voor een gebouw met een functie als De Schroef bleef echter bestaan. De belangrijkste vraag was hoe een dergelijke voorziening betaalbaar weg te zetten voor de komende veertig tot vijftig jaar.”


Participatietraject

In de zomer van 2020 startte de Gemeente Zundert met een participatietraject. In de persoon van projectleider Dietmar Schrijnemakers werd externe expertise ingevlogen en kon worden begonnen met een inventarisatie van de mogelijkheden en met het voeren van gesprekken over de invulling, samen met alle mogelijke belanghebbenden, zoals gebruikers van De Schroef en geïnteresseerden. Daaruit ontstond een werkgroep met vertegenwoordigers van verschillende gebruikers van De Schroef. De spreekwoordelijke puzzelstukjes vielen vervolgens in elkaar, zodat er nu een voorstel bij de raad ligt dat voorziet in de realisatie van een geheel nieuw gebouw dat moet gaan fungeren als een cultureel en maatschappelijk ontmoetingscentrum dat onderdak biedt aan activiteiten en werkzaamheden, gericht op het informeren, ondersteunen en inspireren van de inwoners van de gemeente Zundert. “Dat is het droombeeld,” aldus wethouder Twan Zopfi. Het cultureel en maatschappelijk ontmoetingscentrum moet voor iedereen een uitnodigend, toegankelijk en dynamisch centrum zijn waar mensen werken, leren en recreëren, ontmoeten, ontspannen en/of hulp vinden. Waar gebruikers, deelnemers en bezoekers elkaar vinden in een divers programma van activiteiten. Welzijnsorganisaties, (culturele) verenigingen en de Gemeente Zundert vinden hier straks onderdak. Zo gaat de Gemeente Zundert een aantal werkplekken huren voor ambtenaren werkzaam in het sociaal domein, zodat de medewerkers dichter in de samenleving komen te staan. Ook is het de bedoeling dat Surplus Welzijn (nu nog gehuisvest in De Koutershof in Rijsbergen) en het WerkPlein er onderdak krijgen. Verder is er voorzien in een bibliotheekfunctie, zoals een haal- en brengpunt van de Bibliotheek West-Brabant. In het ontmoetingscentrum komen faciliteiten als overlegruimten, vergaderzalen en een grote zaal met podium. De foyer wordt overdag gebruikt als landplek, voor ontvangst en voor informeel overleg. Er komen ook permanente horecavoorzieningen. De bedrijfsvoering van de horeca komt bij een extern bedrijf te liggen. De precieze invulling van de faciliteiten volgt in de volgende fase.


Exploitatie

De Gemeente Zundert blijft eigenaar van het gebouw. Er komt een exploitatiestichting als hoofdhuurder. Wethouder Johan de Beer: “Dat betekent dat de zeggenschap over het reilen en zeilen van het gebouw straks bij het bestuur van de stichting ligt. Als Gemeente Zundert worden we wel onderdeel van de stichting, zodat we mee kunnen praten. Het is dus nadrukkelijk niet de bedoeling dat het een ‘gemeentelijk’ gebouw wordt. Zie het als een authentiek dorpshuis waar toevallig ook ambtenaren een plek krijgen.” Met vaste gebruikers als de Gemeente Zundert, Surplus en WerkPlein is de stichting straks in ieder geval wel verzekerd van vaste inkomsten. “We rekenen met een realistische exploitatie en gaan in eerste instantie uit van een bezettingsgraad van dertig procent van de verhuurbare ruimtes,” aldus wethouder Johan de Beer. “Dat is aan de veilige kant en lijkt niet veel, maar we hebben goede hoop op een aanzuigende werking op bijvoorbeeld verenigingen, zodat de exploitatie op langere termijn geborgd is. Eigenlijk hoop ik dat Zundert dit gebouw gaat omarmen en dat iedereen straks zogezegd ‘eigenaar’ van het gebouw is. De bezettingsgraad wordt dan vanzelf hoger. Voor de nieuwe stichting in ieder geval een mooie uitdaging om deze op te schroeven.”


Krediet

Om het plan te realiseren, vraagt het college de gemeenteraad een krediet van ongeveer 4,2 miljoen euro beschikbaar te stellen. De lasten van het krediet en de exploitatie kunnen volgens wethouder Johan de Beer volledig gedekt worden binnen de meerjarenbegroting van de Gemeente Zundert. "Uiteraard hebben we de mogelijkheden tot renovatie van het gebouw onder de loep genomen. Daar zou een bedrag van 1,5 miljoen euro aan gekoppeld zijn, maar het is heel waarschijnlijk dat je binnen afzienbare tijd opnieuw zou moeten renoveren. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en functionaliteit is nieuwbouw eenvoudigweg de beste oplossing. In dit scenario kunnen we het nieuwe gebouw in veertig jaar afschrijven.” Naast het zogeheten voorkeurscenario, dat door de leden van de werkgroep unaniem is neergelegd en ook door het college is overgenomen, is er nog een aantal scenario's geschetst. "De raad moet immers meerdere keuzemogelijkheden hebben,” aldus wethouder Johan de Beer. 

Op 22 februari neemt de gemeenteraad een besluit over het plan. Als zij positief besluit, wordt het plan in details uitgewerkt. De Gemeente Zundert nodigt gebruikers en geïnteresseerden nadrukkelijk uit om mee te denken en te werken. Tegelijkertijd start de werving van het bestuur van de exploitatiestichting. Het bestuur bestaat uit zeven leden. Geïnteresseerden kunnen zich melden via gemeente@zundert.nl o.v.v. bestuursleden exploitatiestichting De Schroef. Johan de Beer: "Na de vorming van de stichting kunnen de volgende stappen worden ondernomen, zoals de invulling van de horeca en de start van het traject om een architect te kiezen. Als alles volgens planning verloopt, kan mogelijk al in januari 2023 met de bouw worden begonnen. Het nieuwe ontmoetingscentrum wordt in dat geval eind 2023 of begin 2024 opgeleverd. [n]