De zaterdag geplaatste gedenksteen op Wernhoutsburg.
De zaterdag geplaatste gedenksteen op Wernhoutsburg. Foto: Fred de Bruyn

Gedenksteen voor dode baby Amy op Wernhoutsburg

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Op de plek waar op 12 mei vorig jaar een overleden meisje werd aangetroffen in Wernhout, is zaterdag door bewoners van Wernhoutsburg een gedenksteen geplaatst. Eerder al plaatsten zij er een gedenkboom.

De plaatsing van de gedenksteen en de gedenkboom, als eerbetoon aan het meisje, is een initiatief voor en door bewoners van Wernhoutsburg. Christa Kienen en Fred de Bruyn, jarenlang woordvoerder van de Vereniging van Eigenaren Patersven (VEP) en derhalve een bekende verschijning op het voormalige bungalowpark Patersven, namen hiertoe samen het voortouw. 

Collectebus

Al vrij snel na de vondst van het dode meisje werd bij de receptie van het park een collectebus geplaatst om geld in te zamelen voor het initiatief. Het overleden meisje werd op 12 mei vorig jaar door een voorbijganger aangetroffen in een vuilniszak aan de rond van het ven van Wernhoutsburg, het voormalige Parc Patersven. Zij was een pasgeboren baby die met geweld bleek te zijn omgebracht. Het zorgde voor verbijstering bij bewoners van Wernhoutsburg, bij de Wernhoutse gemeenschap en bij direct bij het onderzoek betrokken, zoals medewerkers van politie en Openbaar Ministerie. De identiteit van het meisje is nooit bekend geraakt en ook haar moeder en vader zijn nooit gevonden.

Geraakt

In juli kreeg het meisje de bijpassende naam Amy-Amélief van het Ven, met als roepnaam Amy. Op 21 december vond in besloten kring een liefdevol afscheid plaats en is zij begraven op de begraafplaats van Wernhout. “De vondst van Amy heeft onze samenleving opgeschrikt en zij heeft veel mensen geraakt,” liet burgemeester Joyce Vermue hierbij weten. “Wij hebben haar nu met heel veel warmte een plaats gegeven in onze gemeenschap. Zo blijft Amy voor altijd in ons hart.” Met de nu geplaatste gedenksteen door de bewoners van Wernhoutsburg is dat laatste nog eens extra kracht bijgezet.