Schaakcompetitie weer hervat

ZUNDERT - Wedstrijdleider Niek Oostvogels van De Raadsheer liet er vorig week geen gras over groeien. Meteen nadat op dinsdag bekend werd gemaakt dat de horeca weer van het slot ging, riep hij zijn manschappen bij elkaar om op donderdag bij Het Wapen van Zundert te komen schaken. 

De lengte van de partijen moest wel ingekort worden want om 22.00 uur ging de deur van de speelzaal, en helaas ook die van het café, weer op slot. De bedenktijd werd terug gebracht naar 1 uur per persoon per partij met als bonus 10 seconden per zet. 

Onder normale omstandigheden is het speeltempo 90 minuten voor 40 zetten en daarna 15 minuten extra bedenktijd. Maar ja, wat zijn tegenwoordig normale omstandigheden! 


Partijen

Het was wel wrang dat Oostvogels zelf slachtoffer werd van zijn dadendrang om de schakers weer achter het bord te krijgen. 

Hij verloor niet alleen de cruciale partij tegen Hans van der Linden maar daardoor ook de directe aansluiting met de top. 

Hij gaf de schuld aan dat verdomde versnelde speeltempo. "Ik kon niet lang genoeg nadenken om de juiste zetten te vinden", mopperde hij. 

Rene Roks zal het niet gaan redden in groep 1 maar tegen Luuk van Dongen speelde hij wel een partij waarin de met zwart spelende Van Dongen het niet makkelijk had. 

Maar meer dan een mooie plusremise zat er voor Roks niet in.

Richard Pijl wipt na zijn zege op Adrie Domen over Niek Oostvogels heen. Maar of hij, en ook Adrie van Opdorp, Van der Linden van het clubkampioenschap kan afhouden, is nog maar zeer de vraag. Het gat met de nummer één is aanzienlijk.

Maar je weet het nooit en vooral Pijl is er op gebrand om een keertje de beste schaker van Zundert e.o. te worden. Van Opdorp was dat in een heel lang vervlogen verleden trouwens al wel eens. 

De jeugdige Thijs van Opstal baarde opzien door de zeer ervaren schaker Jan Van den Berg van het bord te meppen. Bob Dylan voorspelde het in 1964 al in zijn klassieke lyric  “The times they are a-changin”. Bob kan best wel eens gelijk gaan krijgen want de jeugd van de Raadsheer neemt het heft al vaker in handen. 

Ook jeugdspeler Rick Mertens boekte een mooie plusremise tegen een sterker geachte tegenstander. Roosendaler André van de Laar kon in een partij met wisselende kansen Mertens niet op de knieën krijgen. 


Verloren zoon

Een verloren zoon uit het verre Belgische Wuustwezel, Dennis Roelands, klopte na vijf jaar weer op de deur van de Raadsheer. 

Roelands is bakker van beroep en hij moest altijd om 03.00 uur uit de veren. Om dan op de donderdagavond tot een uur of elf te schaken, is niet bevorderlijk voor je algemene welzijn. Maar nu draait hij voortaan de late dienst in de bakkerij en moet pas om 06.00! uur beginnen. Uitgeslapen verscheen hij aan de start en pakte gelijk de volle buit tegen René Verheijen. 


Uitslagen 

Niek Oostvogels- Hans van der Linden 0-1. René Roks- Luuk van Dongen 0,5-0,5. Adrie Domen- Richard Pijl 0-1. Jan van den Berg- Thijs van Opstal 0-1. Rick Mertens- André van de Laar 0,5-0,5. Jan Vriends- Adrie Gommers 0-1. Herman Krijnen- Mark Schraets 1-0. William Gommers- Ron Been 0-1. Tygo Elst- Corrie Daamen 1-0. Lia van Hooijdonk- Lars van Opstal 1-0. Ina Asselbergs- Mia van Baarsen 1-0. René Verheijen- Dennis Roelands 0-1.[n]