Ambiance tijdens de afsluiting van het project in Wierenbos.
Ambiance tijdens de afsluiting van het project in Wierenbos. FOTO CHARLES LUIJTEN

Project ‘De tijd van je leven’ warm ontvangen

WERNHOUT - In het Wernhoutse gemeenschapshuis Wierenbos vond woensdag de afsluiting plaats van het daar in september voor 65-plussers gestarte project ‘De tijd van je leven’. Het ging er daarbij gezellig aan toe. Bij een vrolijk discodansje gingen de beentjes van de vloer. Het project ‘De tijd van je leven’ is erop gericht om gemakkelijker met anderen contact te maken en samen iets creatiefs te ondernemen, dit om de tijd niet eenzaam te hoeven doormaken. 


DOOR CHARLES LUIJTEN


Een gedeelte van de zaal van Wierenbos is omgetoverd in een warme huiskamer. De tafeltjes met een kleedje er op en een bloemetje maken het voor de aanwezigen bij gedimde verlichting sfeervol. Een schaal met koekjes en ander lekkernijen staan voor hen klaar. Om het volledig te maken ontbreken natuurlijk ook koffie en thee niet. Er zijn in totaal twintig deelnemers. Voor het overgrote deel vrouwen, want slechts drie mannen 


'Op deze manier gemakkelijker in contact met een ander'


maken deel uit van het gezelschap dat de afgelopen maanden wekelijks op de woensdagmorgen bij elkaar komt. Eén van de drie mannen is Jan Bastiaansen uit Rijsbergen. Hij slaat geen woensdag over. De 80-jarige, die ervoor op de fiets klimt, laat zich dol enthousiast uit. “ Ik heb geen enkele bijeenkomst gemist, jammer dat het project nu op z’n eind geraakt,” zegt de Rijsbergenaar die niet de enige uit zijn dorp is. De deelnemers komen uit de hele gemeente Zundert. Maar waarvoor dan toch?


Creatief

De Zundertse Irma Rens van De Nieuwe Veste in Breda, die voorgaat in de cursus ‘De tijd van je leven en geassisteerd wordt door Anne Mutsters, zegt hierover het volgende. ”Wij proberen mensen door ze iets creatiefs te laten doen met elkaar in gesprek te brengen. Bijvoorbeeld door te tekenen in andere vormen, vlechten, schilderijtjes maken en het schrijven van een eigen verhaaltje.” Het project ‘De tijd van je leven’ wordt in meerdere plaatsen in de regio Breda door Irma Rens begeleid. 


Isolement

“Het project beperkt zich niet Wernhout. Het hele land door wordt getracht ten behoeve van mensen die alleen zijn dan wel zich eenzaam voelen, projecten op te zetten om hen uit hun isolement te halen. Het bevordert de gezondheid. Middels het houden van dit soort projecten, en eraan mee te doen, komt men sneller en een stuk gemakkelijker in contact met de ander,” zo stelt Heidy de Mol van de GGD. Aanvankelijk zou ook wethouder Twan Zopfi (portefeuillehouder Welzijn) aanwezig zijn, maar hij moest wegens ziekte verstek laten gaan. 


Levensverhalen

Christianne Verheugd uit Bussum, bedenker en uitbrenger van het nieuwe spel ‘De tijd van je leven’, is deze morgen in Wierenbos om het te presenteren. “ Het is bedoeld mensen met elkaar te verbinden. Het spel roept op tot het vertellen van eigen levensverhalen. Ik heb het ontwikkeld om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren,” zegt ze. In Zundert is het project volgens Irma Rens bijzonder goed verlopen. ”Bij iedere bijeenkomst waren we compleet. Best mogelijk dat we mettertijd ook in Rijsbergen van start gaan,” zegt ze. [n]