Ontwikkeling bedrijventerrein Beekzicht in april 2020.
Ontwikkeling bedrijventerrein Beekzicht in april 2020. Foto: Addo Sprangers

Ontwikkeling bedrijventerreinen in gemeente Zundert wordt maatwerk

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De Strategienotitie Bedrijventerreinen Zundert 2022-2024 ligt klaar. Eerder deze maand sprak de Zundertse gemeenteraad er al over. Volgende week dinsdag buigt zij zich er opnieuw over. Wethouder Johan de Beer, portefeuillehouder van de bestuursopdracht bedrijventerreinen, heeft vertrouwen in een positieve uitkomst.

Het ontwikkelen van een visie voor bestaande en toekomstige bedrijventerreinen in de gemeente Zundert. Dat was de doelstelling van de bestuursopdracht bedrijventerreinen, één van de zes bestuursopdrachten die het huidige college bij het aantreden in 2018 meekreeg van de zeven politieke partijen. Die visie ligt er nu in de vorm van de Strategienotitie Bedrijventerreinen Zundert 2022-2024.

De in het document geformuleerde strategie moet ervoor zorgen dat de Gemeente Zundert straks kan voldoen aan de toekomstige vraag naar werklocaties ten behoeve van de stimulering van de Zundertse economie. De economie en de samenleving zijn de afgelopen jaren sterk in beweging geweest. De snel veranderende economie bijvoorbeeld heeft ertoe geleid dat de eisen en de vraag met betrekking tot bedrijventerreinen zijn veranderd. “Wij zijn als Gemeente Zundert trots op de ontwikkeling van onze bedrijventerreinen de afgelopen jaren,” zegt wethouder Johan de Beer. “Kavels op bijvoorbeeld de bedrijventerreinen Beekzicht en Molenzicht vonden gretig aftrek. Er zijn nu nog percelen te vergeven op onder meer Beekzicht, Waterman II en - met de realisatie van fase 2 - op het Business Centre Treeport (BCT), al is dat laatste een regionaal thematisch bedrijventerrein waarover afstemming heeft plaatsgevonden met de regio. Verder is er nog wat ontwikkelruimte op de bedrijventerreinen De Ambachten en Beekzicht. Er is echter veel veranderd in de kijk op bedrijventerreinen. Van aanbodgericht ontwikkelen gaan we nu naar een vraaggestuurd ontwikkelen, waarbij we ons richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit en in combinatie met de duurzaamheidsopgave.”

En dat heeft gevolgen voor de te realiseren zogeheten strategische voorraad van beschikbare kavels op bedrijventerreinen. Johan de Beer: “Vroeger was het: ‘De laatste percelen in de verkoop? Dan gaan we weer op zoek naar grond om verder te ontwikkelen’. Dat is veranderd. Nu moet je plannen heel goed onderbouwen bij de Regio West-Brabant en de Provincie Noord-Brabant. Je moet heel bewust en zuinig omgaan met de beschikbare ruimte.” Voor een goed vestigingsklimaat voor ondernemers, met daarin ook het lokale MKB, is het volgens de wethouder van belang om goed in beeld te houden wat de concrete en aantoonbare vraag is naar bedrijfsruimte. Hij wil dat doen door gebruik te maken van data en door intensief het oor te luister te leggen binnen het met de bedrijven opgebouwde netwerk. “Gemeente Zundert is lid van de bedrijvenkring en er vinden regelmatig overleggen plaats met de ondernemersverenigingen. Dat geeft ook zicht op de vraag naar ruimte bij de ondernemers en de ontwikkelingen op de bedrijventerreinen,” aldus wethouder Johan de Beer. Om dit beeld te ondersteunen met data, zodat concrete sturingsinformatie kan worden verkregen, is in 2020 een eerste aanzet gemaakt voor een dashboard met daarin informatie over de bedrijvigheid op bedrijventerreinen. Daarnaast is gekeken naar data in het kader van duurzaamheid. “Het is de kunst om een voorraadje te hebben voor het MKB, gebaseerd op goede data en onze contacten met het bedrijfsleven,” besluit Johan de Beer. “Voor 2024 en verder is de vraag wat dan de strategische voorraad zou moeten zijn. Daar gaan we nu mee aan de slag.“