Roy Doomen en wethouder Patrick Kok bij het beeld van het Corsomeisje.
Roy Doomen en wethouder Patrick Kok bij het beeld van het Corsomeisje. Foto: Addo Sprangers

Ontheffing maakt weg vrij voor nieuwe corsobouwplaats buurtschap De Lent

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De Provincie Noord-Brabant stemt in met het vestigen van de corsobouwplaats van buurtschap de Lent aan de Wernhoutseweg in Wernhout, aansluitend op het plan van de firma Lodders, dat naast uitbreiding voorziet in de realisatie van duurzame ruimte. 

Met de provinciale ontheffing voor de verplaatsing van de corsobouwplaats voor buurtschap De Lent, is de weg vrij voor de laatste stappen om tot concrete bouw van een nieuwe corsobouwplaats te komen. Hiermee wordt een bijzonder gemeentelijke project van tien jaar afgerond met voor alle buurtschappen een corsobouwplaats op een goede, vaste en veilige plek. 

Tijdelijk

Al sinds 2006, toen de buurtschap voor het eerst na 23 jaar weer meedeed aan Corso Zundert, is De Lent op zoek naar een geschikte locatie voor een eigen corsobouwplaats. Na twee jaar onderdak te hebben gekregen op de locatie van Van Aert Transport, op de hoek van de Spanjaardsdreef en de Wernhoutseweg, werd verhuisd naar een nieuwe tijdelijke locatie bij de familie Nouws aan de Kleine Heistraat. De eigenaar van de grond zegde het gebruik ervan na bijna vijftien jaar echter op, waardoor buurtschap De Lent wederom op zoek moest naar een nieuwe locatie. 

Opties

Daarbij passeerden twintig opties de revue en bleven uiteindelijk drie locaties over. De beoogde locatie op de hoek van de Bloemstraat en de Koepelstraat viel af nadat duidelijk werd dat er in de omgeving weinig draagvlak was voor de komst van een corsobouwplaats. Bovendien zouden hiertoe bomen langs de Koepelstraat moeten worden gekapt. Ook de locatie achter buurtschap Wernhout kon van het lijstje worden geschrapt. De buurt reageerde negatief op de mogelijke komst van De Lent en het bouwrijp maken van het terrein zou hoge kosten met zich meebrengen. Uiteindelijk kwam De Lent terecht bij de locatie aan de Wernhoutseweg. Hier werd positief gereageerd op de mogelijke komst van een corsobouwplaats, terwijl de kosten van het bouwrijp maken er wat lager liggen. 

Ontheffing

Er was echter één maar: vanuit de provinciale regels was hier geen gebouw toegestaan. Gedeputeerde Staten hebben daarom ingestemd met een ontheffing. Volgens gedeputeerde Erik Ronnes, portefeuillehouder Ruimte, gaat het hier dan ook om bijzondere omstandigheden. “Corso Zundert heeft een uniek karakter en is een mooi voorbeeld van de Brabantse cultuur en de Brabantse identiteit. Het zorgt niet alleen voor sociale samenhang binnen de lokale gemeenschap, ook heeft het een internationale uitstraling. Om die reden staat Corso Zundert ook terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Gemeente Zundert heeft in dit concrete plan ervoor gezorgd dat het goed in het landschap gepast wordt, met daarbij oog voor natuurontwikkeling en de berging van water. Bovendien wordt de oude bouwplaats van buurtschap De Lent volledig ontmanteld en teruggebracht naar weiland. Wat je noemt een win-winsituatie.”

Professioneel

Waar corsobouwplaatsen ooit zijn ontstaan op een veldje, zijn ze uitgegroeid tot professionele werkplaatsen. Hier komen de buurtschappen in het bouwseizoen dagelijks samen, wordt kostbaar materiaal opgeslagen, en worden wagens van maximaal 19 meter lang en 9 meter hoog gebouwd. Deze omvang vereist professionalisering. Daarom is in 2011 de ambitie uitgesproken om binnen tien jaar alle buurtschappen van een ideale corsobouwplaats te voorzien. De locatie, de oppervlakte, de route naar de optocht, de vergunningen, de veiligheid: alle voorwaarden moeten in orde zijn. “De Lent is hét slotakkoord,” aldus wethouder Patrick Kok, portefeuillehouder Ruimtelijk Ordening. “Alle corsobouwplaatsen beschikken nu over een geschikte bouwlocatie. De Gemeente Zundert heeft hier een faciliterende rol in gespeeld. De realisatie is echter zekerde verdienste van alle buurtschappen. Op buurtschap De Lent lag veel druk. Zij moest immers weg van haar bouwplaats. Op de momenten dat ik er kwam, ging het vooral over de verplaatsing. Ik ben trots dat we deze stap nu met elkaar kunnen zetten, zowel vanuit ruimtelijk- als sociaal perspectief. De Lent heeft veel geduld moeten opbrengen, maar al het goede heeft tijd nodig. De nieuwe corsobouwplaats is in aantocht. Er is nu rust in de tent.”

Basis

Met de afronding van het 10-jarig traject, ligt er een belangrijke basis voor de toekomst van Corso Zundert. “De bouwplaatsen zijn letterlijk de basis voor ieder buurtschap,” stelt wethouder Twan Zopfi, portefeuillehouder Cultuur. “Hier komt men samen, hier wordt het Corso gemaakt. Hier vindt voor velen een groot deel van het sociaal leven plaats. Ik ben er ook van overtuigd dat door het Corso een relatief hoog aantal mensen uit de gemeente Zundert zijn weg vindt naar de kunstacademies. Het bruist in dat opzicht. Maar ik ben er ook van overtuigd dat wij door het Corso relatief weinig jongeren in de jeugdzorg zitten. Dat wij door het Corso relatief weinig overlast op straat hebben. En dat dankzij het Corso jongeren hun nek willen uitsteken en bestuurlijke verantwoordelijkheid willen dragen. Het verenigingsleven moeten we koesteren. Corso Zundert is heel belangrijk voor de gemeenschap. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we deze stap hebben gezet.”

Energie

De woorden van Zopfi worden bevestigd door Roy Doomen (23) die als 19-jarige het voorzitterschap van buurtschap De Lent op zich nam. “Via het Corso heb ik mijn vrienden en mijn vriendin leren kennen. Het corso heeft veel impact op jongeren. Ik ben blij dat we straks een nieuwe bouwplaats hebben. Vanwege het tijdelijke karakter hebben we de laatste jaren ook geen investeringen meer gedaan, waardoor we eigenlijk niet meer over een volwaardige corsobouwplaats beschikten. Nu kunnen we verder bouwen aan de toekomst en dat levert ook positieve energie op.”

Loods

Die energie kan De Lent goed gebruiken. De buurtschap wil snel aan de slag met het realiseren van een tijdelijke harde ondergrond op de nieuwe stek, zodat de corsotent kan worden opgezet met het oog op de komende editie van Corso Zundert. Daarna wil de 400 tot 500 leden tellende buurtschap starten met de bouw van een loods. De eerste voorbereidingen daartoe zijn reeds gezet. Net over de grens, in België, heeft de buurtschap geholpen met het afbreken van een loods. De spanten ervan kunnen straks worden gebruikt bij de bouw van de eigen loods. Maar dat is nog toekomstmuziek. Eerst moet de procedure nog worden doorlopen. De Provincie Noord-Brabant heeft op 17 februari de ontheffing verleend. Vanaf 25 februari ligt de uitgebreide omgevingsvergunning voor de corsobouwplaats van buurtschap De Lent voor zes weken ter inzage.