In 2020 was 'We d(w)aole af' het motto in 't Aopelaand.
In 2020 was 'We d(w)aole af' het motto in 't Aopelaand. Foto: Sandra Smits

Carnavalsmotto’s prachtig staaltje van creativiteit

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Het carnavalsfeest komt er weer aan. Eindelijk! De fanatieke carnavalsvierders verheugen zich er nu al op. Even de sleur van het dagelijks leven doorbreken met dagenlang hossen, zingen, drinken en feestvieren. De echte ‘diehards’ hanteren daarbij natuurlijk ook de carnavalsmotto’s van de plaats(en) waar ze carnaval gaan vieren. 

Die motto’s geven elk jaar weer genoeg stof tot nadenken. In Zaantaozelaant luidde het motto vorig jaar ‘We zen dur vor mekaore’. Op die manier werd de saamhorigheid in Wernhout nog maar eens benadrukt, ook - en misschien juist ook wel - in tijden dat het coronavirus de gebruikelijke feestvreugde rond carnaval toch wat wist te temperen. Het motto van dit jaar ‘We gumme ut uit!’ lijkt daarop voort te borduren. Er is niets fijner immers dan weer vol energie en met een schone lei ergens aan te kunnen beginnen, en het carnavalsfeest is daarvoor een geweldige start. Wie weet echter hebben De Zaantaoze nog wat andere zaken uit te gummen. We gaan het zien. Of niet natuurlijk, want eenmaal uitgegumd…

Gouwe Stad

Ook in de Gouwe Stad werd in 2020 getracht een positieve carnavalsvibe te creëren en het motto ‘We geeve er un draai aon’ verwoordde dat streven perfect. Daar hoeven we niet om heen te draaien, al zal het links en rechts ongetwijfeld hebben geleid tot draaierige taferelen. Dit jaar staan De Goudpoepers opnieuw in de startblokken om Achtmaal een daverend carnavalsfeest te bezorgen. Het motto ‘Ut ies wir zo wijt’ laat hier geen twijfel over bestaan. Heel wijt weg hoeven de carnavalsvierders er niet voor te gaan. Dat is ook niet gewenst, gezien de nationale oproep om carnaval dit jaar heel lokaal te vieren.

Banoanblussersrijk

Als is dat laatste niet helemaal nieuw, getuige de eigen bubbels die zeker vorig jaar best in zwang waren. Vanuit dat oogpunt kon ook het motto ‘Blijf in oew schil!’ van CV Banaonblussers in 2021 wel worden bezien. Dit jaar gooien ze het in het Bananonblussersrijk echter met het motto ‘It giet banaon!’ Wie er de uitdrukking ‘gaan met die banaan’ mee associeert, behoeft geen nadere uitleg. 

Aopelaand

In ‘t Aopelaand werd de fanatieke carnavalsvierders vorig jaar middels het motto van toen een zeer indringende vraag gesteld: ‘Ziedut zitte?!’ Dit jaar zitten de Aopelaanders er misschien net iets anders in, of ze zitten er in Rijsbergen zelfs helemaal niet (meer) mee. Met het huidige motto ‘Wa doede gij hier!!’ kun je dan ook alle kanten op. Hoe de Aopelaanders daar straks mee omgaan? Dat is nog een verrassing.