Tientallen dozen met goederen vinden straks hun weg richting noodgebied.
Tientallen dozen met goederen vinden straks hun weg richting noodgebied. Foto: Charles Luijten

Familie Alhasan start hulpactie Oekraïne

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Abed Alhasan en zijn vrouw Weronika hebben in Zundert het initiatief genomen tot een inzamelingsactie van hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen. Mogelijk een dezer dagen al wordt een vrachtwagen vol met goederen via Polen naar het noodgebied getransporteerd.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Afgelopen week startten Abed Alhasan en zijn vrouw met de inzamelingsactie van hulpgoederen voor dat deel van de Oekraïense bevolking dat huis en haard heeft verlaten vanwege het oorlogsgeweld in hun thuisland. Abed Alhasan komt uit Syrië, zijn vrouw Weronika is van Poolse afkomst. Het stel dat drie kinderen heeft woont alweer verscheidene jaren in Zundert waar Abed voor een farmaceutisch bedrijf werkt. Achttien jaar geleden leerde hij zijn geliefde tijdens een vakantie op Cyprus kennen. Na korte tijd in Polen te hebben gewoond, verhuisden ze naar Nederland en werd Zundert hun domicilie.

Dozen

Wanneer we zaterdag naar hun woonadres in de Patrijsstraat gaan, treffen we bij aankomst heel wat dozen aan in de voortuin, gevuld met allerlei spullen die in de loop van de ochtend zijn bezorgd door mensen die Oekraïne en haar bevolking een warm hart toedragen. “Ik had het telefonisch met zijn zus in Polen over de verschrikkelijke oorlog die gaande is,” vertelt Weronika Alhasan. “Zij zei bezig te zijn met het bijeensprokkelen van hulpgoederen. Ik vond het een goed idee om dat ook in Zundert te gaan doen.” Haar man is er even niet. Voor een van de deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen moet er ook nog campagne worden gevoerd deze dag. Weronika vertelt dat er voor de inzamelingactie wordt samengewerkt met enkele andere locaties, zoals boomkwekerij Lodders in Wernhout en Niek Hartman Autoservice in Rijsbergen. 

Netwerk

Besloten wordt naar vernoemde kwekerij te rijden, waar we worden ontvangen door Marc Lodders. “Ik hoorde van Abed wat hij van plan was en omdat we zeer goed bevriend zijn met elkaar en ik weet hoe de man in elkaar steekt, aarzelde ik geen moment mee te doen.” Marc Lodders neemt ons mee naar zijn vlak naast het bedrijf bevindende woning en vertelt onderweg er naartoe dat hij heel veel connecties heeft. Dat netwerk komt nu goed van pas. Zo heeft Marc weten te bewerkstelligen dat heel wat ondernemingen, maar ook particulieren, toezegden iets voor de Oekraïense vluchtelingenstroom te willen betekenen. “We gaan met een club waarbij ik aangesloten ben in juni een grote Haring Party organiseren. De opbrengst uit de kaartverkoop kan wel eens een aardig bedrag opleveren,” voorspelt onze boomkweker.

Vrachtwagen

De autogarage en een berging van de witte villa aan de Oude Lentsebaan zien we vol staan met reeds ingepakte dozen. Het inpakken gebeurt buiten op een terras in een lekker schijnend voorjaarszonnetje. Boven- en onderkleding, schoenen, washandjes, farmaceutische artikelen, lakens, dekens, je kunt het zo gek niet opnoemen of het ligt erbij. We zien dat het vrijwilligerswerk door zo’n tien personen wordt verricht. “We hebben bijna een volle vrachtwagen. De goederen gaan via Polen naar het noodgebied. Mogelijk is dat een dezer dagen al het geval,” aldus Marc Lodders.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding