Een deel van de overgedragen stukken.
Een deel van de overgedragen stukken. Foto: archief Weekblad de Bode

Stukken gilde Sint Sebastiaan in veilige handen

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De eigendommen van de slapende gilde Sint Sebastiaan zijn vrijdag overgedragen aan de Stichting Beheer Gilde Attributen. Het gaat om 22 zilveren Koningsschilden en zilveren kettingen met afbeeldingen erop. 

DOOR ADDO SPRANGERS

Een aantal schilden gaat terug tot aan de achttiende eeuw. Burgemeester Joyce Vermue en de heer Henny Hoppenbrouwers, namens Gilde Sint Sebastiaan en het bestuur van de Stichting Beheer Gildeattributen, ondertekenden een overeenkomst hiervoor. De stichting Beheer Gildeattributen heeft als doel om eigendommen te bewaren van gilden en schutterijen, die aangesloten zijn bij de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. De stichting Beheer Gildeattributen geeft de eigendommen in bewaring bij de Stichting Outer en Heerd. Henny Hoppenbrouwers, vicevoorzitter van de federatie en voorzitter van de Kring Baronie & Markiezaat, is blij met de overdracht. “Door het behouden van deze stukken van Sint Sebastiaan houden we het cultureel erfgoed in stand. Ook kunnen de stukken weer gebruikt worden, wanneer er leden opstaan die het gilde willen voortzetten.”

Kleyne luyden

Gilde Sint Sebastiaan is opgericht in 1616 in Rijsbergen. Destijds werd een gildekaart verleend door prins Philips Willem van Oranje. Het was de derde gilde in Rijsbergen en bestemd voor de ‘kleyne luyden’. Leden schoten met de handboog. Sinds 1981 is Sint Sebastiaan slapend. Een eenmaal opgericht gilde wordt nooit opgeheven, maar wordt ‘slapend’ als er geen actieve leden zijn. De eigendommen gingen in bewaring bij de gemeente Rijsbergen. In 2016 besteedde Heemkundekring De Drie Heerlijkheden nog aandacht aan het gilde, dat toen 400 jaar geleden werd opgericht. En in 2020 was het gildezilver te bezichtigen in cultuurhistorisch centrum De Weeghreyse in Zundert. 

Een bekend beeld van de rijke geschiedenis in onze gemeente zijn de schuttersgilden,” vertelt Joyce Vermue, burgemeester van de gemeente Zundert én overhoofdman Gilde Sint Willibrordus en Gilde Sint Jan. ”Ontstaan om de stad militair te beschermen en te schutten. Tegenwoordig is de functie van de schuttersgilden sterk veranderd. Broederschap, traditie en folklore staan nu hoog in het vaandel. Dat is iets om trots op te zijn. Daarom ben ik blij dat de eigendommen van de slapende Gilde in onze gemeente bewaard worden door de stichting.” [n]