Gijs van Kuijck trad in de voetsporen van zijn vader en grootvader.
Gijs van Kuijck trad in de voetsporen van zijn vader en grootvader. Foto: Tess Mutsters

‘Harmonie Sint Cecilia is ontsnapping aan het dagelijks leven’

Door: Tess Mutsters Algemeen

RIJSBERGEN - Harmonie Sint Cecilia vierde vorig jaar haar honderdste verjaardag, maar omdat alle festiviteiten vanwege corona niet door konden gaan, maakt de harmonie er dit jaar een feestelijk jaar van. Zo wordt er op 26 maart en 27 maart een lenteconcert gegeven.

De vader van Gijs van Kuijck was altijd al een fanatiekeling in de harmonie Sint. Cecilia Rijsbergen (toen nog een fanfare), net als zijn opa. Het was dus haast vanzelfsprekend dat Gijs zelf ook de harmonie in ging. “De uitstapjes naar Bobbejaanland trokken me toen het meeste,” lacht Gijs. Hij begon met de cornet, later stapte hij over naar de trompet en ook de bugel.

Voldaan gevoel

Gijs praat enthousiast over de harmonie. Inmiddels doen eventuele uitstapjes er een stuk minder om en heeft het muziek maken en het lid zijn van de harmonie een belangrijke plek in zijn leven in genomen. “Voor mijn gevoel is het echt een ontsnapping aan het dagelijks leven. Ik houd van hard werken, vind het lekker als ik echt kracht moet zetten in het spelen. Dan ga je met een voldaan gevoel naar huis en dan is het net alsof je van de sportschool komt. Je kunt soms ook helemaal meegaan in de nummers,” vertelt Gijs. Waar een harmonie doorgaans namelijk nog een stoffig imago heeft, is dat bij Sint Cecilia zeker niet altijd het geval. “Op straat zijn we misschien nog wat traditioneel, maar we zijn ook een concertband en dan gaat het er heel anders aan toe.”