Aan het werk in de tuin van het Van GoghHuis.
Aan het werk in de tuin van het Van GoghHuis. FOTO DANIËL VAN OVERVELD

Zundert steekt handen uit de mouwen voor NLdoet

ZUNDERT - Jaarlijks vindt op 11 en 12 maart NLdoet plaats. De dagen staan in het teken van vrijwilligerswerk en mensen kunnen zich aanmelden voor duizenden vrijwilligerswerkzaamheden door het hele land. Ook in Zundert waren vrijwilligers volop bezig om een bijdrage te leveren aan hun gemeenschap.


DOOR DANIËL VAN OVERVELD


Zo heeft een aantal vrijwilligers gewerkt in de tuin van het Van Goghhuis en zijn vrijwilligers samen met bewoners van woonzorgcentrum De Willaert van ouderenzorgorganisatie Avoord op pad gegaan door Zundert. Rond 10.00 uur vertrekt de groep vanaf De Willaert. Elke vrijwilliger loopt samen met een oudere als duo. Tijdens de route kletsen de vrijwilligers en de ouderen gezellig met elkaar en moeten zij samen vragen als ‘hoeveel inwoners heeft Zundert?’ en ‘wanneer zijn de gemeenteraadsverkiezingen?’ beantwoorden. 


Laagdrempelig

Ondertussen zijn de twaalf vrijwilligers die zich hebben aangemeld om te werken in de tuin bij elkaar gekomen om de werkzaamheden onder elkaar te verdelen en aan de slag te gaan. “Wij vinden het een mooie manier om mensen laagdrempelig kennis te laten maken met onze organisatie,” vertelt Eva Geene. Zij is namens het museum als coördinator present om de vrijwilligers te ondersteunen. “De tuinploeg heeft haar werk wel, met standaard klusjes als het grasmaaien. De grotere klussen kun je op een dag zoals deze mooi aanpakken.”


Contact

Met de looproute wil Avoord ouderen meer in contact leggen met de buitenwereld. ‘’Bewoners zitten heel veel op hun appartement of woongroep en komen weinig buiten. Nu zijn ze er een dag op uit en zien ze ook andere mensen in plaats van heel de tijd dezelfde verzorger,” vertelt Bram Domen. Op het moment loopt hij stage bij Avoord en heeft hij de route, vragen en de actie georganiseerd. 

Het leukste van het organiseren van de actie, vindt hij de echter dag zelf. ‘’Voorbereidend werk is ook leuk, met hoe je alles in elkaar zet en de route zelf mag uitstippelen. Maar het leukste is de dag dat je met de vrijwilligers meeloopt en ervoor zorgt dat iedereen het naar zijn zin heeft.”


Groene handen

Rond 11.40 uur komt de groep weer aan bij De Willaert en mogen de ouderen aanschuiven voor hun welverdiende lunch, bestaande uit een pannenkoek en soep. Terwijl de ouderen genieten van de maaltijd, wordt er lekker gewerkt in de tuin van het van GoghHuis. Eén van de vrijwilligers die werkt aan de tuin, is Chantal Bömer. 

Zelf heeft Chantal een boomkwekerij en heeft ze tuinieren van beroep gedaan. Groene handen dus die ideaal zijn voor de werkzaamheden in de Van Goghtuin. Met haar deelname aan deze actie wil zij een bijdrage leveren aan de samenleving. “Ik wilde een keer iets voor de gemeenschap doen,” vertelt zij. “Ik heb op de pagina van NLdoet gekeken en toen zag ik dat dit aangegeven stond. Toen heb ik mijzelf ervoor aangemeld.” Bij de volgende NLdoet kijk Chantal of zij weer mee gaat doen. “Misschien wel. Dan kijk ik weer of er leuke projecten zijn die mij aanspreken. Anders ga ik hier weer in de tuin werken.” [n]

Afbeelding