De verschillende partijen bij de finishplaats.
De verschillende partijen bij de finishplaats. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT

Slotetappe ZLM Tour finisht straks in Rijsbergen

RIJSBERGEN - De slotetappe van de ZLM Tour 2022 finisht op zondag 12 juni in Rijsbergen. Hiervoor ondertekenden organisatoren Libéma Profcycling, Stichting Wielerdorp Rijsbergen en de Gemeente Zundert een etappeplaatsovereenkomst.


DOOR ADDO SPRANGERS


In het laatste deel van de slotetappe rijden de renners drie plaatselijke rondes, deze doorkruisen alle kernen van de gemeente Zundert. Hierbij passeren de renners vijf keer de finishlocatie, ter hoogte van het oude gemeentehuis in Rijsbergen. De laatste keer finishen zij hier.

Om de voorbereidingen voor deze slotetappe officieel af te trappen, kwamen direct betrokkenen afgelopen week bijeen bij de finishlocatie in de Sint Bavostraat in Rijsbergen. Onder hen de Zundertse wethouder Twan Zopfi, portefeuillehouder Sport. Hij toonde zich meer dan enthousiast over de komst van de ZLM Tour naar de gemeente Zundert. “Drie jaar geleden hebben we hiertoe een eerste aanzet gegeven. Geen Vuelta naar Zundert? Dan halen we de ZLM Tour hier naartoe. Supertof dat we zo’n evenement van formaat hebben kunnen binnenslepen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we er een mooi wielerfeest van gaan maken.” Ook een afvaardiging van het bestuur van Stichting Wielerdorp Rijsbergen was present. Deze organisatie neemt straks een groot deel van de praktische uitvoering op zich. Dat laatste heeft zeker een rol gespeeld bij de toekenning van de finishplaats van de slotetappe van de ZLM Tour aan Rijsbergen, weet Joost van Wijngaarden, projectmanager ZLM Tour. “We zijn heel blij dat Wielerdorp Rijsbergen dit heeft omarmd. Het is een heel actief comité dat de lokale partijen goed kent. We kunnen op Wielerdorp Rijsbergen rekenen, daar hebben we alle vertrouwen in. Elk jaar zijn we op zoek naar een mooi etappeschema. Voor 2020 en 2021 hadden we dat rond, maar toen gooide het coronavirus roet in het eten. Er was al toegezegd dat Rijsbergen start- of finishplaats zou worden. Dat hebben we laten doorwegen. Zeker bij een finishplaats dienen er allerlei activiteiten omheen te worden gehouden. De laatste dag is altijd een feestje. Die moet eindigen met een knaller. Wielerdorp Rijsbergen gaat er beslist een wielerfeest van maken. Dat hier eindelijk weer een grote koers is, wordt in Rijsbergen gezien als een verlossing.”


Kroon

Met dat laatste slaat hij de spijker op de kop. "Sinds 2015 zijn we bezig de wielerbeleving terug te krijgen in Rijsbergen,” vertelt Nico Mathijssen van Stichting Wielerdorp Rijsbergen. "De komst van de ZLM Tour naar Rijsbergen is echt de kroon op het werk. Het wordt het grootste sportevenement in de historie van de gemeente Zundert. We zijn er drie jaar mee bezig geweest. De eerste gesprekken waren met wethouder Twan Zofi en met Kees Priem, de voormalige manager van Libéma Profcycling. Toen werd er nog gesproken over Rijsbergen als startlocatie. We wilden echter vooral graag finishlocatie van de laatste etappe zijn. Dat doet ook wel recht aan ons sportverleden met de Profronde van Rijsbergen. Ik ben heel blij dat het ons gelukt is..” Bij de aftrap afgelopen week gaven verschillende oud-renners acte de présence, onder wie Emiel Kerstens, Bobbie Traksel, Johan van der Velde, Jos van Aert, Jean-Paul van Poppel en Theo van der Velde. Dat was niet alleen leuk voor de groepsfoto. "Zij horen erbij,” aldus Nico Mathijssen. "Deze renners hebben het dorp voor wat betreft wielerhistorie groot gemaakt.” De ZLM Tour 2022 vindt plaats van 8 tot en met 12 juni. Deze start in Zeeland en wordt, via Limburg, in Noord-Brabant afgesloten. [n]