Vol enthousiasme storten de scholieren zich op het planten van de vele boompjes.
Vol enthousiasme storten de scholieren zich op het planten van de vele boompjes. FOTO CHARLES LUIJTEN

Scholieren aan de slag tijdens lokale Boomfeestdag

RIJSBERGEN - Onder een lekker schijnend lentezonnetje zetten 120 leerlingen van de basisscholen uit Rijsbergen, Wernhout en Klein Zundert woensdagochtend tijdens de jaarlijkse Boomfeestdag, op de zaadgaard van Business Centre Treeport, ter hoogte van de grensovergang bij België onder Rijsbergen, de spade in de grond om 2.750 bomen te planten.

 

DOOR CHARLES LUIJTEN


Het startschot werd hierbij door wethouder Johan de Beer gegeven. De werkgroep van TreePort gaf de scholieren, afkomstig uit de groepen 6 en 7 van de Sint Bavoschool, Sint Jozefschool en Sint Antoniusschool, de nodige instructies. Ook Marc Lodders (namens Business Centre Treeport en Treeport) en Frank Nooijens (namens Stichting Nationale Boomfeestdag) waren bij de activiteit aanwezig. De viering van de jaarlijkse Boomfeestdag in de gemeente Zundert is een opmaat naar de grote Nationale Boomfeestdag. Deze vindt op 16 november plaats in onze gemeente. 


Start

Juf Susanne uit Wernhout is met 21 leerlingen van groep 6 en meneer Bjorn met twee groepen van 18 leerlingen uit Klein Zundert present. De rugzakken van de kinderen liggen langs de rand van een bos in allerlei kleuren op en onder elkaar. De meute wordt via de speaker bijeengeroepen en wethouder Johan de Beer staat klaar om ze te verwelkomen en hen nog eens uit te leggen wat van hen deze dag wordt gevraagd. Met zijn woordje is tevens de lokale viering van Boomfeestdag van start gegaan.

De 9-jarige Janne Vriens van groep 6 van de Sint Antoniusschool uit Klein Zundert heeft er heel veel zin in. “Leuk om nu lekker buiten te zijn. Bomen zijn voor ons heel belangrijk, ze zorgen voor zuurstof,” zegt ze. 

Klasgenootje Lieze: “Er zijn veel te weinig bomen en die zijn ook nodig voor de vogeltjes.” Zo heeft ieder kind wel een mening waarom bomen zo belangrijk zijn. Het wordt allemaal nog eens ter plaatse herhaald tijdens de quiz waarbij de kinderen antwoord moeten geven op een tiental vragen. Er is een wedstrijd aan verbonden. De kinderen krijgen een stukje biologieles. De boomsoorten die geplant worden zijn elzen linden en eiken,” vertelt David Bömer van TreePort.


Zaadgaard

Het is de bedoeling dat de bomen per soort in elkaars buurt worden geplant met een afstand van anderhalve meter. Samen vormen die een zaadgaard. “Door het op deze manier te doen is het straks voor de boomkwekers heel wat gemakkelijker om de zaden te verzamelen,” weet kweker Jos Lodders die het zoveelste bosje met tweejarige planten onder de arm aandraagt. Dan is het tijd dat de spades aan onze jeugd worden gegeven om er mee aan de slag te gaan. Ze vliegen het nog kale land op. De stilte die er voorheen in de Mosten hing, wordt erdoor behoorlijk verstoord. Onze Lieve Vrouw van de Mosten, in haar tussen de struiken verborgen kapelletje, houdt een oogje in het zeil. Er is werk aan de winkel, 2.750 jonge boompjes planten is geen sinecure. [n]


'Leuk om nu lekker buiten te zijn. Bomen zijn voor ons heel belangrijk, ze zorgen voor zuurstof'