Burgemeester Joyce Vermue feliciteert Sint Cecilia-bestuurslid Marleen Vermeeren.
Burgemeester Joyce Vermue feliciteert Sint Cecilia-bestuurslid Marleen Vermeeren. FOTO JACQUELINE VERSCHUEREN

Koninklijke Erepenning voor 100-jarige Sint Cecilia

RIJSBERGEN - Muziekvereniging Harmonie Sint Cecilia uit Rijsbergen is sinds zondag in het bezit van een Koninklijke Erepenning. De uitreiking van het kleinood, door burgemeester Joyce Vermue, vond plaats in gemeenschapshuis Koutershof tijdens het tweede Lenteconcert van het muzikale gezelschap. 


DOOR ADDO SPRANGERS


De Koninklijke Erepenning is toegekend vanwege het 100-jarig bestaan van de vereniging én vanwege de bijzondere verdiensten van Sint Cecilia zich voor de gemeenschap van Rijsbergen.


Activiteiten

Sint Cecilia is op 1 april 1921 opgericht. De vereniging startte als een fanfare en groeide in 2000 uit tot een harmonie. Inmiddels speelt de concertband lichte muziek. Naast muziek spelen en optreden doet Sint Cecilia nog meer. 

Zo stimuleert zij de muzikaliteit van kinderen via een samenwerkingsverband met de Sint Bavoschool in Rijsbergen. Ook verzorgt zij dagelijks muzieklessen aan jong en oud. Door het jaar heen worden verschillende activiteiten georganiseerd, zowel binnen als buiten de vereniging. Een voorbeeld hiervan is de Rijsbergse kermis.


Vernieuwing

De vereniging beweegt mee met de tijdgeest en vernieuwt zich telkens weer. Dat bewijst de overgang van fanfare naar harmonie in 2000 en de oprichting van RICH in 2012, een evenement voor cultureel en muzikaal talent. De eerste editie oversteeg alle verwachtingen. Ook de daaropvolgende producties waren meer dan succesvol.


Gemeenschapszin

Burgemeester Joyce Vermue noemt de toekenning van de Koninklijke Erepenning ‘zeer verdiend’. “De vereniging geeft niet alleen muzikale kleur in Rijsbergen,” aldus de burgemeester. “Sint Cecilia stimuleert mensen en geeft hen een podium. Zij verbindt door de samenwerking aan te gaan met andere verenigingen en organisaties. Zo blijft een hechte en sterke gemeenschapszin bestaan, die zo kenmerkend is voor onze gemeente.” [n]


'Sint Cecilia
stimuleert
mensen en geeft hen een podium'