Beeld van de Boerendag Rijsbergen.
Beeld van de Boerendag Rijsbergen. FOTO ERWIN MARTENS

Boerendag Rijsbergen gooit handdoek in de ring

RIJSBERGEN - Het doek is gevallen voor de Boerendag, het evenement dat al sinds 1977 traditiegetrouw op de eerste zaterdag in augustus in Rijsbergen wordt gehouden. Wegens een tekort aan vrijwilligers heeft de organisatie besloten om de stekker uit het grootschalige evenement te trekken. De organisatie richt zich nu op de opening van het museum waar bezoekers het hele jaar door terug kunnen gaan in grootmoeders tijd.


DOOR ADDO SPRANGERS


In de afgelopen vier jaar kon de Boerendag slechts één keer doorgaan: in 2019. In 2018 kon het evenement niet doorgaan vanwege de hitte. In 2020 en 2021 gooide het coronavirus roet in het eten. Dit heeft ertoe geleid dat de vaste ploeg van vrijwilligers een stuk kleiner is geworden. Het tekort aan helpers tijdens de opbouw en tijdens het evenement speelt al een aantal jaren. De huidige ploeg fanatieke vrijwilligers wordt ouder en het blijkt lastig om hiervoor opvolging te vinden, ondanks meerdere oproepen die geplaatst zijn. In de afgelopen tien jaar is geprobeerd om het evenement al een stuk kleiner op te zetten, zodat minder vrijwilligers noodzakelijk zijn. Dit heeft echter niet mogen baten. De organisatie heeft nu daarom besloten om er definitief een punt achter te zetten. In de huidige situatie is het namelijk eenvoudigweg niet meer mogelijk om bezoekers de kwaliteit te bieden die zij de afgelopen jaren gewend zijn geweest. De organisatie dankt alle vrijwilligers, deelnemers en natuurlijk bezoekers voor hun inzet en aanwezigheid gedurende al die jaren.


Boerendagmuseum de Karkooi

Op een andere manier blijft de Boerendag nog een klein beetje in leven. Na jaren van voorbereiding wordt in mei namelijk Boerendagmuseum De Karkooi geopend. In de loop der jaren is door vrijwilligers een grote collectie aan gebruiksvoorwerpen en gereedschappen bewaard en gerenoveerd. De grote schuur vol karren aan de Tiggeltsebergstraat is omgetoverd tot een museum. Ook heeft Heemkundekring De Drie Heerlijkheden haar intrek genomen in het gebouw. [n]

'Niet meer mogelijk om bezoekers kwaliteit te bieden die zij altijd gewend zijn geweest'