Piet Borst.
Piet Borst.

In Memoriam:
Piet Borst

RIJSBERGEN - Het betreft Piet Borst, hij is niet meer. In hem is het dorp niet alleen een bijzonder persoon maar ook bekend sportfiguur verloren. Iemand die letterlijk de veters uit de schoenen liep.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Dat Piet Borst, hij overleed kort geleden op 91-jarige leeftijd, een bijzonder persoon was staat binnen de Rijsbergse gemeenschap als een huis. Borst werd in 1930 in het Zuid Hollandse Woubrugge geboren. Het gezin van pa Borst verhuisde in de vijftiger jaren naar Rijsbergen. 


Alles winnaar
Het gaat over een man, alleenstaand, die een opvallend sportieve carrière achter de rug heeft. Over zijn prestaties wilde hij nooit iets kwijt, was wars voor publiciteit en aandacht. Als een raket vloog hij op zijn ijzers over de ijsvloer op de baan van Nil Romme nabij de Bomberg in eigen dorp en won er nagenoeg iedere wedstijd die er plaats vond. Fietsen en wandelen vormden zijn liefdes leven. De een na de andere cross, waar ook, schreef hij op naam zoals die van Sporting Oekel. Waar haalde hij toch al die kracht vandaan, zelf zo mager als een rietstok. De in zijn dorp wereldbekende Platte Sturen won hij verscheidene malen en wat te denken van de tachtig kilometer lange Kennedymars. Hij draaide er de hand niet voor om. De 91 jaar geworden Borst heeft er een vijftigtal gelopen, bijeen 4000 kilometer. De mars legde hij ooit af in 8 uur en 28 minuten. Hij stak de plas over om deel te nemen aan de bekende Centurionmars in Leicester voor de 100 mijl. De Vierdaagse in Nijmegen en Apeldoorn beschouwde hij als een peulenschil. Piet heeft als het ware letterlijk de veters uit de schoenen gelopen.[n]