Gemeente Zundert vangt Oekraïense vluchtelingen op

ZUNDERT - De Gemeente opent een opvanglocatie voor vijftig Oekraïense vluchtelingen aan de Laguitensebaan 45b in Rijsbergen. Deze locatie bestaat uit twaalf appartementen. De planning is om de locatie begin april klaar te hebben.


DOOR ADDO SPRANGERS


Veel inwoners uit Oekraïne zijn op de vlucht, en de Gemeente Zundert verwacht dat er ook vluchtelingen naar hier komen. Gemeente Zundert wil de vluchtelingen opvangen en stelt daarom deze locatie beschikbaar. De locatie bestaat uit twaalf appartementen en is een voormalige locatie van Amarant. Naar verwachting worden er vooral vrouwen, kinderen en kwetsbaren opgevangen. Het is een tijdelijke opvang. Omwonenden zijn afgelopen week reeds per brief geïnformeerd. 


Opdracht

Deze opvang is onderdeel van het grotere vraagstuk naar opvanglocaties in de regio. Alle veiligheidsregio’s hebben van de Rijksoverheid de opdracht gekregen om 2.000 opvangplekken te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen. In totaal gaat het om 25.000 opvangplekken in heel Nederland. 

De eerste aandacht van de Gemeente Zundert gaat er nu naar uit om de locatie gereed te maken voor opvang. Dit betekent dat de belangrijkste voorzieningen zoals bed, bad, toilet en keuken beschikbaar zijn. 


Steunbetuigingen

Het is de bedoeling dat de locatie begin april is. De Gemeente Zundert verwacht de eerste vluchtelingen kort daarna te kunnen verwelkomen. Parallel hieraan wordt ook gewerkt aan de begeleiding en ondersteuning voor de langere termijn. Denk hierbij aan onderwijs, dagbesteding en vervoer. 

Volgens de Gemeente Zundert heeft zij inmiddels de nodige steunbetuigingen en hartverwarmende initiatieven van inwoners ontvangen. Zo is er hulp aangeboden gekregen voor de inrichting van de opvanglocatie. 

Daarnaast ondersteunt de Gemeente Zundert wij de inzamelingsactie van familie Alhasan door het pand aan de Bredaseweg 2 in Zundert als opslaglocatie aan te bieden. [n]