Geert Konings: 'Met macrofotografie vergroot je details die je de schoonheid van de natuur tonen'
Geert Konings: 'Met macrofotografie vergroot je details die je de schoonheid van de natuur tonen' Foto: Charles van Campenhout

‘Ik ben niet iemand die vijftig foto’s knipt en dan maar hoopt op een lucky shot’

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Voor Geert Konings is fotograferen veel meer dan lukraak wat foto’s schieten.”Met ambitie aan een bepaalde plaat werken, daar draait het bij mij om.”

In 1967 al begon hij met fotograferen. “Ik werkte analoog en alleen maar in zwart-wit. Foto’s ontwikkelde ik zelf en drukte ik ook zelf af. Ook toen al deed ik altijd natuur- en macrofotografie. Met de komst van onze kleine kinderen verdween de hobby naar de achtergrond. Met de komst van de digitale camera heb ik het fotograferen weer opgepakt. Ik sta open voor techniek en dat was voor mij een nieuwe ontdekkingsreis.” Hij is gek op macrofotografie. “Ik wil iemand anders de natuur laten beleven door mijn ogen. Met macrofotografie vergroot je details die je de schoonheid van de natuur tonen. Meeldraadjes van een bloem, insectjes, noem maar op. Mijn favoriete plek om te fotograferen is het bos. Daar kun je op een vierkante meter een hele dag bezig zijn met fotograferen. Iedere fotograaf werkt verschillend. De één is heel technisch bezig, de ander doet het gevoelsmatig. Zelf ben ik van mening dat je de beschikbare techniek moet gebruiken. Ik kan daar echt over nadenken en uren bezig zijn om te komen tot de foto die ik voor ogen heb. Ik ben niet iemand die vijftig foto’s knipt en dan maar hoopt op een ‘lucky shot’. Zelf keer ik rustig meerdere malen terug naar een bepaalde plek om daar dan in de juiste omstandigheden de perfecte foto te kunnen maken. Ik maak foto’s die mijn gevoel overbrengen. Tijdens de expositie van onze club ‘Fotovrienden op pad’, komend weekend in Hoeve Klein Zundert, is het altijd heel leuk om daar met de bezoekers over te praten.”